Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

H κοσμική μεζούρα

Το φαινόμενο των αστρικών ταλαντώσεων ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτέλεσε τη βάση για τον κλάδο της ηλιακής σεισμολογίας, τη μελέτη της κίνησης και της μεταφοράς θερμότητας μέσα και γύρω από τα άστρα. Ερευνητές στη Γερμανία κατάφεραν αναλύοντας αστρικές ταλαντώσεις να ανακαλύψουν στοιχεία και για ένα πλανήτη εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην διαστημική εξερεύνηση.

H ανακάλυψη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που έχει καταγράψει το διαστημικό παρατηρητήριο COROT από ένα πλανήτη και το μητρικό του άστρο. Πρόκειται για το άστρο HD 52265 που βρίσκεται σε απόσταση 90 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Μονόκερου.

Το HD 52265 ανήκει στο ίδιο είδος άστρων με τον Ηλιο, έχει παρόμοιο μέγεθος με αυτόν αλλά είναι πολύ νεότερο αφού υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 2,1-2,7 δισ. ετών. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί να κινείται γύρω από το HD 52265 ένας πλανήτης. Αναλύοντας τις αστρικές ταλαντώσεις οι ερευνητές υπολόγισαν την ταχύτητα περιστροφής του άστρου.

Η ταχύτητα περιστροφής είναι παράγοντας που παίζει καθοριστικό στα φαινόμενα που παράγονται σε ένα άστρο. Κατάφεραν επίσης να υπολογίσουν το μέγεθος του πλανήτη. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου με μάζα 1,85 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Πηγή:tovima.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Δείτε ποια είναι η νέα σούπερ τροφή που πρέπει όλοι να καταναλώνουμε!

fikia fagitoΟι λάτρεις του σούσι το έχουν ήδη γευθεί. Η αλήθεια είναι όμως πως οι περισσότεροι δυτικοί λαοί δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κατανάλωση του. Κακώς, σύμφωνα με τους γιατρούς. Γιατί πρόκειται για τη νέα σούπερ τροφή και συμβουλεύουν να συνηθίσουμε στην ιδέα πως μπορεί να μπει στο πιάτο μας.
Τα φύκια λοιπόν είναι η νέα μόδα των σούπερ τροφών. Γεμάτα αντιοξειδωτικά, με πλήθος βιταμινών και ασβέστιο. Μάλιστα για τον τελευταίο λόγο περιλαμβάνονται και σε αρκετά θεραπευτικά σκευάσματα για την οστεοαρθρίτιδα. Οι βασικές ποικιλίες τους είναι τα καφέ, τα κόκκινα και τα πράσινα φύκια, ενώ εκείνα που καταναλώνονται συχνότερα είναι τα πρώτα. Στην ασιατική κουζίνα παίζουν εδώ και αιώνες κυρίαρχο ρόλο και ειδικά οι Ιάπωνες το έχουν κάνει... επιστήμη, αφού έχουν εισάγει 20 διαφορετικές ποικιλίες στα πιάτα τους.
Αυτό όμως που δίνει το χαρακτηρισμό «σούπερ τροφή» στα φύκια είναι το ιώδιο που περιλαμβάνουν, το οποίο δεν μπορεί ο άνθρωπος να το λάβει από πολλές τροφές. Μία καλή ποσότητα από αυτό το στοιχείο βοηθά στο θυρεοειδή, η δυσλειτουργία του οποίου μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό.
Το γεγονός πως η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε κόπωση, κατάθλιψη, μεγαλύτερο ποσοστό πιθανοτήτων να προσβληθεί κανείς από αρκετές ασθένειες αλλά και δυσκολία απώλειας βάρους, καθιστά τα φύκια την «απόλυτη» σούπερ τροφή. Παράλληλα οι γιατροί έχουν διαπιστώσει πως τα φύκια ρυθμίζουν και τις ορμόνες, κάτι που σημαίνει πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν πρέπει κανείς να το παρακάνει με την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους. Ο λόγος είναι ότι 2 κουταλιές φύκια περιλαμβάνουν 34 φορές περισσότερο κάλιο από την αντίστοιχη ποσότητα μπανάνας.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

H Ινδιάνικη φυλή των Cherokee μιλούσε Ελληνικά και κατάγονται από την Ανατολική Μεσόγειο !

Τρία δείγματα πετρογλυφικών βρέθηκαν στην Βόρεια Αμερική, όπου ερευνήθηκαν και αποδόθηκαν στο ότι είναι Ελληνικά.
 Η πέτρα Possum Creek Stone ανακαλύφθηκε από την Gloria Farley στην Oklahoma το 1970. Όπως εξηγεί η ίδια στην πέτρα απεικονίζεται ένας Έλληνας αθλητής επάνω σε βάθρο νίκης με επιγραφή που γράφει HO-NI-KA-SA η o nikasa (ο νικητής)
Η πέτρα Thruston Stone ερμηνεύεται ως μία ανάμιξη πολλών πολιτισμών οπως Ελληνικής, Τσερόκι, Ινδιάνικης, Αιγυπτιακής και Εβραίκης.
Η πολιτισμική κοινότητα των Cherokee, Keetoowah Societyεπισήμανε, όπως το επιβεβαιώνει και το όραμα του Eloh, ότι προέρχονται από τους Πτολεμαίους που έφτασαν με υπερατλαντικά ταξίδια μαζί με Εβραίους και Φοίνικες στην κοιλάδα του Ohio γύρω στο 100 π.Χ.
Το Red Bird Petroglyph είναι Ελληνική επιγραφή που χρονολογείται ανάμεσα στον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ. και όχι όπως ανακοίνωσε τελευταία το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής και η New York Times ότι είναι του 1800.
Η γλώσσα των Cherokee περιέχει πολλές λέξεις ελληνικής προέλευσης, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιεραρχίας, στρατιωτικής ορολογίας, μυθολογίας, αθλητισμού και τελετουργίας.
Επίσης η μουσική των Cherokee αντανακλά τις ελληνικές τους ρίζες. Οι ινδιάνοι Cherokee είναι στην κυριολεξία οι Έλληνες της αρχαίας Αμερικής.
Στην μνήμη της Gloria Farley
Donald N. Yates


 



Ελληνικές λέξεις που ταιριάζουν με των Cherokee


Greek
Meaning
Cherokee
Meaning
alomenoi
dakos
dasis
tynchana
etheloikeoi*
gennadas
huios Dios
illo, illas*
kakotechneo
kanon
karanos
kateis*
kerux
mona*
neika*
Ogyges
ouktenna
oulountata
skia
stix
tanawa*
(hoi en) telei
theatas*
theatron
Thrax
typho
wanderers (in a hopeless sense)
noxious, devouring beast, whale
hairy, shaggy like a beast
things that befall
volunteer settlers
noble
Son of Zeus (title of Herakles)
wrap, twist; rope
base arts, perjury, fraud
straight-edge used by athletes
a chief
assembly
herald
stopping place, way-station
contest
titan of Greek mythology
one not killed
declared healthy
ghost, shade
abominable
astronomical instrument
those in authority
spectator in a play
theater, assembly
 Thracian
raise a smoke, make sacrifice
eloh’; elohi
dakwa
dachi
tikano
eshelokee
kanat(i)
Su-too Jee
kilohi
kaktunta
kanuga
Koranu**
cahtiyis
skarirosken**
mona
anetcha
Ootschaye
Uktena
oolungtsata
atchina
Stichi
Tchlanua
tilihi
tetchata
tetchanun
tchaskiri**
Tathtowe,
  Tistoe
migrants, wanderers; earth
mythic great fish
hairy water monster
history
Cherokee; original people
doctor, hunter
mythic strong man
twisted hair clan (cf. Hawaiianhilo)
taboo regulation
scraper used by ballplayers
war chief title
assembly house
speaker, herald
land where the Elohi tarried
ballplay
rival of Sutoo Jee (Herakles)
name of a dragon or serpent
divining crystal for health
ghost; cedar
name of dangerous serpent
Great Hawk
brave, warrior
Playful Cherokee fairy
ceremonial enclosure
sorcerer, Stoneclad
ceremonial title; firecracker  (smoke) bringer (Santa Claus)
Αρχαίοι Έλληνες στην Αμερική
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένας άνδρας που λεγοταν Manfred Metcalf βρήκε μια πέτρα στην πολιτεία της Georgia, η οποία έφερε μια επιγραφή παρόμοια με την αρχαία γραφή της Κρήτης
Η πέτρα αυτη έπεσε στα χέρια του Cyrus Gordon (Αμερικάνος Αρχαιολόγος και Γλωσσολόγος με ειδικότητα στις γλώσσες της Εγγύς Ανατολής) ο οποίος και δήλωσε:
"Αφου ερεύνησα την επιγραφή, ήταν προφανές για μένα πως η γραφή ηταν ίδια με αυτή της Μινωικής Γραμμικής Α και Μυκηναικής Γραμμικής Β. Συνεπώς υπήρχε μια επαφή μεταξύ Αμερικής και Αιγαίου στην στην Εποχη του Χαλκού κοντά στις Νότιες, Δυτικές και Βόρειες ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό δεν μπορεί να ειναι τυχαίο! Η Αρχαίες επιγραφές των πολιτισμών του Αιγαίου σε τρεια διαφορετικά σημεία του Κόλπου αντανακλά τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ της Μεσογείου και του Νέου Κόσμου γύρω στα μέσα της 2ης χιλιετίας"
Ύστερα από μία μικρή διαδικτυακή έρευνα πάνω στο πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα, βρήκαμε αυτήν την ιστοσελίδα, η οποία φαίνεται να είναι και η πηγή του παραπάνω άρθρου...
http://dnaconsultants.com/announcements/cherokees-spoke-greek-and-came-from-east-mediterranean
ΠΗΓΗ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Το γύρο του κόσμου έκανε η σκόνη από το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ

Δείτε στο βίντεο το νέφος της σκόνης να κάνει τον γύρο της Γης (Εικόνα, βίντεο: NASA Goddard Space Flight Center)Ουάσινγκτον
Το νέφος σκόνης που δημιουργήθηκε από την έκρηξη ενός μετεώρου επάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο «ταξίδεψε» γρήγορα στην ατμόσφαιρα κάνοντας τον γύρο της Γης μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες. Η πορεία του καταγράφηκε για πρώτη φορά από ερευνητές της NASA οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα «διαστημικά» υπολείμματα εξακολουθούσαν να «περικυκλώνουν» τον πλανήτη μας επί τρεις μήνες μετά το περιστατικό.

Υψηλή ενέργεια και σκόνη

Το μετέωρο, το οποίο είχε πλάτος 18 μ. και ζύγιζε 11.000 τόνους, «εισέβαλε» στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 18,6 χλμ. το δευτερόλεπτο τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου του 2013. Φλεγόμενο από την τριβή με τον γήινο αέρα, εξερράγη ενώ βρισκόταν περίπου 23 χλμ επάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, εκλύοντας ενέργεια 30 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Το ωστικό κύμα και τα συντρίμμια που έπεσαν στο έδαφος προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 ατόμων και υλικές ζημιές. Παράλληλα όμως η έκρηξη διασκόρπισε εκατοντάδες τόνους σκόνης στη στρατόσφαιρα, επιτρέποντας στον μετεωρολογικό δορυφόρο Sumi National Polar-orbiting Partnership και τους ερευνητές της NASA να «χαρτογραφήσουν» για πρώτη φορά πώς τα υλικά που παράγονται από τέτοιου είδους γεγονότα εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

«Θελήσαμε να δούμε αν ο δορυφόρος μας μπορούσε να ανιχνεύσει τη σκόνη του μετεώρου» δήλωσε ο Νι Γκορκάβιλ του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ της NASA, επικεφαλής της σχετικής μελέτης η οποία έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters». «Πραγματικά είδαμε τον σχηματισμό μιας νέας ζώνης από σκόνη στη στρατόσφαιρα της Γης και επιτύχαμε την πρώτη από το Διάστημα παρατήρηση της μακροπρόθεσμης εξέλιξης του νέφους ενός μετεώρου».

Η πορεία της σκόνης

Περίπου τρεισήμισι ώρες μετά την αρχική έκρηξη τα όργανα του Suomi NPP ανίχνευσαν το νέφος της σκόνης στην ατμόσφαιρα, σε ύψος περίπου 40 χλμ., να κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά με ταχύτητα μεγαλύτερη των 300 χλμ. την ώρα. Την επόμενη ημέρα το νέφος εξακολουθούσε την πορεία του προς ανατολάς μέσω του αεροχειμάρρου της στρατόσφαιρας, φθάνοντας στις Αλεούτιες Νήσους. Σε αυτό το στάδιο τα μεγαλύτερα και βαρύτερα σωμάτια άρχισαν να χάνουν ύψος και να κινούνται πιο αργά, τα μικρότερα και πιο ελαφρά σωμάτια διατήρησαν το ύψος και την ταχύτητά τους, ακολουθώντας τις μεταβολές της ταχύτητας των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.

Στις 19 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη, το τμήμα του νέφους που βρισκόταν ψηλότερα και κινείτο με μεγαλύτερη ταχύτητα είχε περάσει επάνω από ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και είχε φθάσει και πάλι στο Τσελιαμπίνσκ, έχοντας κάνει τον γύρο της Γης. Τουλάχιστον τρεις μήνες αργότερα το νέφος του μετεώρου εξακολουθούσε να είναι ανιχνεύσιμο γύρω από τον πλανήτη.

«Πριν από τριάντα χρόνια λέγαμε μόνο θεωρητικά ότι το νέφος θα πρέπει να ενσωματώνεται στον στρατοσφαιρικό αεροχείμαρρο» δήλωσε ο Πολ Νιούμαν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Κέντρου Γκοντάρ. «Σήμερα τα μοντέλα μας μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε επακριβώς τη σκόνη από ένα μετέωρο και να κατανοήσουμε την εξέλιξή της καθώς κινείται γύρω από τον πλανήτη».

Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η απογοητευτική αλήθεια: Έγγραφο της CIA λύνει το μυστήριο του διαβόητου «Area 51»

Έγγραφο της CIA λύνει το μυστήριο του διαβόητου «Area 51»
H πύλη της βάσης στην έρημο της Νεβάδα. Η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη και τη χρησιμότητα του Area 51 (Wikimedia Commons) 
 
Ουάσινγκτον
Τελικά δεν ήταν πάρκινγκ για ιπτάμενους δίσκους, ούτε χειρουργείο για νεκροτομές σε εξωγήινους: το Area 51, η διαβόητη βάση στην έρημο της Νεβάδα (και ίσως η παγκόσμια πρωτεύουσα των συνωμοσιολόγων σε όλο τον κόσμο) ήταν απλώς ένα πεδίο δοκιμών για κατασκοπευτικά αεροπλάνα, αποκαλύπτει ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA.

Με τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη και τη χρησιμότητα του Area 51, σχολιάζουν την Παρασκευή τα αμερικανικά μέσα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται επίσημα ο χάρτης της περιοχής, αν και η βάση εμφανίζεται και στο Google Earth.

Φωτογραφικό «ντοκουμέντο» από νεκροτομή σε εξωγήινο στο Area 51

Η έκθεση των 400 σελίδων αποκαλύπτει ότι το Area 51 δημιουργήθηκε το 1954 για τις δοκιμές του αναγνωριστικού αεροπλάνου U-2, το οποίο κατασκόπευε τη Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το U-2 πετούσε σε ύψος 60.000 ποδών, ή 18,3 χιλιομέτρων, ψηλότερα από κάθε άλλο αεροσκάφος της περιοχής, επισημαίνει η έκθεση. Το μεγάλο ύψος φαίνεται ότι προκαλούσε σύγχυση στους κατοίκους της Νεβάδα, οι οποίοι πίστευαν ότι έβλεπαν ιπτάμενους δίσκους.

«Οι δοκιμές του U-2 σε μεγάλο ύψος σύντομα οδήγησαν σε μια απρόσμενη παρενέργεια -μια δραματική αύξηση στις αναφορές για Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα» αναφέρεται στην έκθεση.

To U-2 που δοκιμάστηκε στο Area 51 (Πηγή: US Airforce)

Μάλιστα οι πτήσεις του U-2 και ενός δεύτερου αναγνωριστικού αεροσκάφους, με την ονομασία Oxcart, αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από τις μισές αναφορές για UFO στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Έκτοτε το Area 51 πέρασε στη λαϊκή κουλτούρα ως σύμβολο κυβερνητικής μυστικότητας. Και μια πληθώρα θεωριών συνωμοσίας ήθελαν τη βάση να εξυπηρετεί μια ποικιλία σκοτεινών δραστηριοτήτων: νεκροτομές σε εξωγήινους που συνετρίβησαν στη Γη, ταξίδια στο χρόνο, έλεγχος του καιρού και άλλα.

Η CIA υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο Τζέφρι Ρίκελσον, ερευνητής του Πανεπιστημίου George Washington, εκμεταλλευόμενος νόμο για την ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα (Freedom of Information Act).

Η αποκάλυψη είναι πάντως απίθανο να βάλει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας -η CIA φρόντισε εξάλλου να κρατήσει απόρρητες ορισμένες σελίδες της έκθεσης, κίνηση που σίγουρα θα προσφέρει τροφή για το μέλλον.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μια πόλη σε 2 διαφορετικές χώρες...

poli
Και όμως δυο δήμοι, δυο διαφορετικών χωρών μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια πόλη θέτοντας μάλιστα τα σύνορά τους επί ποδός. Πρόκειται για την πόλη Baarle, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ολλανδίας και Βελγίου και χωρίζεται σε δυο δήμους.
Συγκεκριμένα, ο δήμος Baarle-Nassau ανήκει στην Ολλανδία και ο δήμος Baarle-Hertog στο Βέλγιο. Υπάρχουν μάλιστα 26 ξεχωριστά κομμάτια της πόλης που κάποια από αυτά ανήκουν στο Βέλγιο και κάποια στην Ολλανδία.
Για να καταλάβεις ανά πάσα στιγμή σε ποια από τις δυο χώρες βρίσκεσαι, αρκεί να κοιτάξεις το δρόμο της πόλης, όπου βρίσκονται λευκοί ζωγραφισμένοι σταυροί στα πεζοδρόμια και ακρωνύμια κάθε χώρας. Σε αυτή την πόλη τα σύνορα δεν κάνουν διακρίσεις σε σπίτια και καταστήματα. Υπάρχουν σπίτια, καφετέριες και σουπερμάρκετ που κυριολεκτικά είναι χτισμένα πάνω στις δύο χώρες.
Μια γραμμή που καθορίζει τα σύνορα μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ. Για να φαίνεται η εθνικότητα του κάθε κτιρίου έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η πόρτα του. Αν τα σύνορα κόβουν την πόρτα στα δυο, τότε υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο και πάνω στο κτίριο.
Η παράξενη περίπτωση της πόλης Baarle είναι αποτέλεσμα μερικών «έξυπνων» μεσαιωνικών συμφωνιών και πωλήσεων γης ανάμεσα στους Λόρδους του Breda και τους Δούκες του Brabant τον 12ο αιώνα.

poli1

poli3

poli 2
poli 5

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παγωμένη λάμψη: Εξωτικός κρύσταλλος αναγκάζει το φως να σταματήσει


Εξωτικός κρύσταλλος αναγκάζει το φως να σταματήσει
Το φως παγιδεύεται μέσα σε έναν κρύσταλλο που περιέχει το εξωτικό στοιχείο πρασεοδύμιο -εικόνα αρχείου 
Ντάρμσταντ, Γερμανία
Φυσικοί στη Γερμανία κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύτερο πράγμα του Σύμπαντος και να το κρατήσουν αιχμάλωτο για το χρόνο-ρεκόρ των 60 δευτερολέπτων -ένα επίτευγμα που ίσως θα εξέπληττε τον Άινσταϊν και δεν αποκλείεται να έχει πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Ο πατέρας της θεωρίας της Σχετικότητας είχε υπολογίσει σωστά ότι το φως -όπως και οτιδήποτε άλλο στο Σύμπαν- δεν μπορεί να έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από περίπου 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτα στο κενό. Ο Άινσταϊν όμως δεν είπε ότι το φως δεν μπορεί να κινηθεί πιο αργά.

Για την ακρίβεια, η ταχύτητα είναι πάντα μικρότερη όταν το φως κινείται μέσα σε ένα οποιοδήποτε υλικό μέσο -μέσα στο γυαλί, για παράδειγμα, η ταχύτητα των φωτονίων μειώνεται κατά περίπου 40%.

Κανένα μέσο, όμως, δεν μπορεί να μειώσει την ταχύτητα του φωτός στο μηδέν. Το 1999, ωστόσο, ερευνητές του Χάρβαρντ κατάφεραν να επιβραδύνουν το φως στα 61 χιλιόμετρα την ώρα, και δύο χρόνια αργότερα μπόρεσαν να το σταματήσουν εντελώς, έστω και για μια στιγμή.

Τώρα, ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ δείχνουν ότι το φως μπορεί να αιχμαλωτιστεί για περισσότερο χρόνο, έως και 60 δευτερόλεπτα, χάρη σε μια πειραματική διάταξη που βασίζεται σε έναν κρύσταλλο και δύο δέσμες λέιζερ.

Το μυστικό είναι ότι ο κρύσταλλος, ένα υλικό που μοιάζει με γυαλί, γίνεται διαφανής για να απορροφήσει το εισερχόμενο φως, ενώ αμέσως μετά γίνεται αδιαφανής, οπότε το φως παγιδεύεται μέσα του.

Για την ακρίβεια, το φως μετατρέπεται σε ένα είδος κύματος που παραμένει αιχμάλωτο μέσα στον κρύσταλλο.

Ο κρύσταλλος αυτός περιέχει ιόντα (φορτισμένα άτομα) του εξωτικού στοιχείου πρασεοδύμιου. Χάρη στα ιόντα αυτά, ο κρύσταλλος γίνεται απότομα διαφανής όταν δεχθεί μια δέσμη λέιζερ, την οποία οι ερευνητές ονομάζουν δέσμη ελέγχου.

Μια δεύτερη δέσμη, η οποία πρόκειται να ακινητοποιηθεί, εισέρχεται στον διαφανή κρύσταλλο και επιβραδύνεται από τα ιόντα. Και αν η δέσμη ελέγχου σβήσει ενώ η δεύτερη δέσμη βρίσκεται μέσα στον κρύσταλλο, το φως παγιδεύεται.

Ουσιαστικά το φως μετατρέπεται σε ένα είδος κύματος, ένα «κύμα σπιν», το οποίο διαδίδεται στα ηλεκτρόνια που περιφέρονται γύρω από τα ιόντα.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα, δεδομένου ότι το κύμα σπιν μπορεί να επηρεαστεί από μια πληθώρα παραγόντων -αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που το φως δεν παγιδεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σταδιακά διαρρέει στο περιβάλλον.

Παρουσιάζοντας το πείραμά τους στην επιθεώρηση Physical Review Letters, οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι το φως είναι δυνατό να μείνει «παγωμένο» για μεγαλύτερο διάστημα, ίσως και μια εβδομάδα.

Συσκευές που ακινητοποιούν το φως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για σε οπτικά συστήματα αποθήκευσης δεδομένων.

Όπως γνωρίζουμε από τις οπτικές ίνες, το φως μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες, οι οποίες θα παγιδεύονταν κι αυτές στον κρύσταλλο όταν το φως ακινητοποιείται.

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποθηκεύσουν στον κρύσταλλο τις πληροφορίες που μετέφερε η εισερχόμενη δέσμη -μια απλή εικόνα με ρίγες- και να ανακτήσουν τις πληροφορίες αυτές ένα λεπτό αργότερα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι αφενός να αιχμαλωτίσουν το φως για περισσότερο χρόνο, αφετέρου να αυξήσουν την ποσότητα πληροφορίας που μπορεί να αποθηκευτεί.

Και, αν οι προσπάθειες αποδώσουν, το αιχμάλωτο φως θα μπορούσε να γίνει βασικό εργαλείο για τα δίκτυα του μέλλοντος.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Παγκόσμια ανησυχία: Κομμάτι του Ήλιου κατευθύνεται στη Γη! (video)

ilios tripaΟι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς οι τελευταίες εικόνες δείχνουν μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα πάνω στον ήλιο. Περιγράφουν πραγματικά στο βίντεο παρακάτω, ότι ένα μεγάλο μέρος του ήλιου να"λείπει".
Αναφέρουν ότι το κομμάτι του ήλιου έρχεται προς εμάς με περίπου 2 εκατομμύρια μίλια την ώρα. Το κομμάτι που λείπει είναι περίπου 80 φορές πιο μεγάλο από τη Γη. Προφανώς αυτό το είδος των πραγμάτων συμβαίνει συχνά, αλλά όχι στο μέγεθος της παρούσας κατάστασης.


Η ομορφιά στον πυθμένα της Λευκής Θάλασσας (φωτογραφίες)

Ο Alexander Semenov βουτά στα παγωμένα νερά της Λευκής Θάλασσας και αποτυπώνει στο φακό του την αλλόκοτη ομορφιά των πλασμάτων που ζουν στο βυθό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως όμορφα, πολύχρωμα όντα δεν μπορούν να ζήσουν στα κρύα παγωμένα νερά των βόρειων θαλασσών», τονίζει ο Semenov, θαλάσσιος βιολόγος και φωτογράφος.

«Εν μέρει ισχύει, δεν υπάρχουν κοράλλια ή ψάρια-κλόουν ή άλλα πολύχρωμα ψάρια. Η Λευκή Θάλασσα αποκαλύπτει έναν άλλο κόσμο με τα δικά του ‘άλιεν’ και τα δικά του εκπληκτικά πλάσματα», προσθέτει.

Η Λευκή Θάλασσα, στη βορειοδυτική ακτή της Ρωσίας, είναι παγωμένη σχεδόν όλο το χειμώνα με θερμοκρασία που φτάνει τους -6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Great Soviet Encyclopedia.

Ο Semenov μελέτησε τα ασπόνδυλα στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και τράβηκε τις φωτογραφίες που ακολουθούν ενώ εργαζόταν στο Σταθμό Βιολογίας της Λευκής Θάλασσας. Κατά τις καταδύσεις του συνέλλεξε και μερικούς θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες τους οποίους μετέφερε στο εργαστήριό του για περαιτέρω μελέτη.

«Πολλά θαλάσσια είδη δεν μπορούν να φωτογραφηθούν μέσα στο νερό για πολλούς διαφορετικούς λόγους», αναφέρει στην ιστοσελίδα του. «Κάποια είναι πολύ μικρά, κάποια κρύβονται στον πυθμένα και άλλα ζουν σε τέτοια βάθη που κανείς δεν μπορεί να τα φτάσει», εξηγεί.

Η Λευκή Θάλασσα είναι το «σπίτι» για περισσότερα από 700 είδη ασπόνδυλων, 60 είδη ψαριών και 5 είδη θαλάσσιων θηλαστικών, σύμφωνα με την Britannica.

Ο πάγος είναι παχύς και οι συνθήκες κατάδυσης δύσκολες.

«Το να βουτάς κάτω από τον πάγο είναι ένας από τους πιο χαζούς τρόπους να περνάς το χρόνο σου», λέει ο Semenov. «Είναι σκληρό, κάνει πολύ κρύο και μερικές φορές πολύ επικίνδυνο. Αλλά αυτά που βλέπεις σε αποζημιώνουν», γράφει ο Semenov.

Δείτε τις φωτογραφίες



























Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

10 παραμυθένια νησάκια στον κόσμο!



1. Bled, Σλοβενία
Το σκηνικό, μαγικό και το τοπίο θαυμαστό! Συνήθως πρόκειται για μικρά νησιά που καλύπτονται από πλούσια βλάστηση και δεσπόζουν στο κέντρο μιας λίμνης ή μιας θάλασσας, κοντά στην ξηρά, ενώ ανάμεσα στα δέντρα ξεπροβάλλει μια κατοικία, σαν άλλο κάστρο που περιμένει την έλευση του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας, της νεράιδας και του ξωτικού… Γιατί όταν λέμε «τόπος παραμυθένιος» δεν είναι υπερβολή, ειδικά στη θέα των νησιών αυτών.

2. Pfalz, Γερμανία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
3. Visovac, Κροατία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
4. Heart, ΗΠΑ
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
5. Wilhelmstein, Γερμανία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
6. Mont Saint-Michel, Γαλλία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
7. Trakai Island Castle, Λιθουανία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
8. Loreto, Ιταλία
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
9. Dark, ΗΠΑ
perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!
10. Ποντικονήσι, Ελλάδα



perierga.gr - 10 παραμυθένια νησιά στο σύγχρονο κόσμο!

Αφύλακτοι οι θησαυροί Natura στην Ελλάδα

Σήμα κινδύνου για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας κρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως υποστηρίζουν, η ελληνική φύση έχει αφεθεί στην τύχη της, όταν την ίδια στιγμή νομοσχέδια και κρατικές πρωτοβουλίες την υποβαθμίζουν περαιτέρω.

Ανύπαρκτη είναι η φύλαξη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Ανύπαρκτη είναι η φύλαξη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις
Σπάνια είδη απειλούνται, οι φορείς διαχείρισης υπολειτουργούν, ενώ το 70% των περιοχών Natura, για τις οποίες δεν έχει οριστεί σχήμα διαχείρισης, είναι εγκαταλειμμένες στην τύχη τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, ΜOm και WWF:
  • Στη Ζάκυνθο: Παραμένουν αφύλακτες οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα Καρέτα στη Μεσόγειο. Ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δεν μπορεί να πληρώσει τους φύλακες που επιτηρούν τις δραστηριότητες κατά την περίοδο ωοτοκίας.
  • Στο Ρέθυμνο: Η ωοτοκία της Καρέτα Καρέτα μειώνεται λόγω της τουριστικής δραστηριότητας.
  • Στον Κυπαρισσιακό κόλπο: Σχέδια οικοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης απειλούν τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας χελώνας στη Μεσόγειο.
  • Στον Σχινιά, ο φορέας διαχείρισης δήλωσε αδυναμία να προστατεύσει αποτελεσματικά το πευκοδάσος και αναγκάστηκε να αποκλείσει την πρόσβαση όλων των τροχοφόρων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  • Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου συνεχίζεται η εκτροπή του Αώου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή και η διατήρηση του ποταμού.
Σποράδες
  • Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων η φύλαξη είναι ανύπαρκτη, παρότι συνιστά μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως για την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια. Ανεξέλεγκτες πιέσεις υφίστανται οι πληθυσμοί της και στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρότι η χώρα μας έχει την ευθύνη για το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Μονάχους Μονάχους.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης καταγγέλλουν ότι η χώρα μας έχει «τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά να μιλά για διαχείριση προστατευόμενων περιοχών χωρίς την ύπαρξη τακτικού προσωπικού και τη χρηματοδότηση από τακτικό προϋπολογισμό», απασχολώντας «συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των φορέων διαχείρισης που προωθούνται θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής βιοποικιλότητας.
Κατερίνα Ροββά

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χλμ. επισκέπτεται τη γειτονιά μας


Αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χλμ. επισκέπτεται τη γειτονιά μας
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
 
Η απόσταση του αστεροειδούς 1998 QE2 από τη Γη, αναλογικά με τις αποστάσεις του πλανήτη μας από τον Ηλιο, τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον Αρη, όπως αποτυπώνονται σ΄ αυτό το σχέδιο της NASA.
Ένας αστεροειδής διαμέτρου 2,7 χιλιομέτρων θα προσεγγίσει τη Γη την Παρασκευή χωρίς να προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι το ουράνιο σώμα θα περάσει σε απόσταση 5,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη ή περίπου 15 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Ο αστεροειδής τον οποίο οι αστρονόμοι έχουν βαφτίσει 1998 QE2, θα πλησιάσει πιο κοντά στη Γη στις 31 Μαΐου στις 20:59 GMT, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους επιστήμονες που εστιάζουν στα ουράνια σώματα, τα οποία δυνητικά μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη Γη, προκειμένου να καταφέρουν από την παρατήρησή τους να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους.

«Ο αστεροειδής 1998 QE2 είναι στόχος μεγάλου ενδιαφέροντος για το ραδιοτηλεσκόπιο Goldstone στην Καλιφόρνια και το τηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο, επειδή ελπίζουμε να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης που μπορεί να αποκαλύψουν πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του» ανέφερε ο αστρονόμος Λάνς Μπένερ ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του ραντάρ Goldstone.

Οι εικόνες από τα τηλεσκόπια αυτά μπορεί να δείξουν καθαρά ένα τμήμα του αστεροειδούς.

Ο 1998 QE2 ανακαλύφθηκε στις 19 Αυγούστου του 1998 από τους αστρονόμους του ερευνητικού προγράμματος των αστεροειδών στο Νέο Μεξικό.

Στις 15 Φεβρουαρίου, ένας αστεροειδής διαμέτρου 45 μέτρων είχε περάσει σε απόσταση 27.000 χιλιομέτρων από τη Γη την ίδια ημέρα που ένα μετεωροειδές είχε διαλυθεί στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Ρωσία, τραυματίζοντας χίλια άτομα.