Πιστεύεται ότι η «πτώση» μέσα σε μια μαύρη τρύπα θα ήταν ένας από τους πιο οδυνηρούς θανάτους στο σύμπαν. Όπως και κάθε άλλο αντικείμενο που πέφτει, θα τεντωνόσασταν βίαια σαν μακαρόνι σε μια διαδικασία που οι αστροφυσικοί αποκαλούν σπαγγέτιση (spaghettification)
Τώρα, ένα νέο φοβερό animation από τη NASA δείχνει τι θα βλέπαμε τις τελευταίες μας στιγμές αν μας ρουφούσε μία μαύρη τρύπα. Το βίντεο, που δημιουργήθηκε σε υπερυπολογιστή της NASA, δείχνει σε πρώτο πρόσωπο, μια βουτιά προς τον «ορίζοντα γεγονότων» μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας – το τρομερό σημείο χωρίς επιστροφή.
Αν και δεν δείχνει μια συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, από άποψη μεγέθους είναι περίπου ισοδύναμη με το «τέρας» που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν το animation στον υπερυπολογιστή Discover στο Κέντρο Προσομοίωσης Κλίματος της NASA στο Greenbelt του Maryland. Το πρότζεκτ δημιούργησε περίπου 10 terabytes δεδομένων – που ισοδυναμούν περίπου με το ήμισυ του εκτιμώμενου περιεχομένου κειμένου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.
«Αυτή η νέα, καθηλωτική οπτικοποίηση που παράγεται σε υπερυπολογιστή της NASA αναπαριστά ένα σενάριο όπου μια κάμερα μόλις “χάνει” τον ορίζοντα γεγονότων και ελσφενδονίζεται προς πίσω», αναφέρει η διαστημική υπηρεσία. «Ο προορισμός είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με 4,3 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας, ισοδύναμη με το “τέρας” που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας».
Καθώς το βίντεο αρχίζει, η «κάμερα» πλησιάζει το κενό, και μπορούμε να δούμε τον φωτεινό πορτοκαλί «δίσκο προσαύξησης» – έναν καυτό δίσκο αερίου που περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και την κύρια πηγή φωτός της.
Ο δίσκος προσαύξησης δημιουργείται από υλικό που εκπέμπει ενέργεια καθώς πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα, είτε πρόκειται για αέριο, είτε για σκόνη, είτε για ύλη.
Μπορούμε επίσης να δούμε τη λεπτότερη σφαίρα φωτονίων – έναν λεπτό δακτύλιο φωτός που σχηματίζεται πιο κοντά στον «ορίζοντα γεγονότων» της μαύρης τρύπας. Ο ορίζοντας γεγονότων της προσομοιωμένης μαύρης τρύπας εκτείνεται σε περίπου 25 εκατομμύρια χιλιόμετρα (16 εκατομμύρια μίλια), ή περίπου το 17% της απόστασης από τη Γη μέχρι τον ήλιο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου