Η έννοια «Μεταφυσική», αναφέρεται στο Μετά από τη Φύση, στο Πέρα από τη Φύση, στο Πέρα από την Πραγματικότητα. Η Μεταφυσική είναι η μελέτη και η ενασχόληση με το πνευματικό (όχι με το υλικό), με το «εξωπραγματικό», με το «υπερβατικό».
«Παραφυσικό» είναι το «παρά φύσιν», η φυσική εκτροπή, το παρα-κανονικό, δηλαδή η Μετάλλαξη της φύσης.
«Υπερφυσικό» είναι αυτό που αντίκειται τελείως στους νόμους της Φυσικής, που από αυτήν θεωρούνται ως νόμοι της Φύσης, και στην ουσία είναι ταυτόσημο με τα θαύματα.
Κάποιοι φυσικοί όλα τα παραπάνω φαινόμενα τα θεωρούν ανύπαρκτα. Άλλοι λένε ότι βρίσκονται στη φαντασία των ανθρώπων. Τα φαινόμενα αυτά δεν γίνονται αισθητά με τις αισθήσεις μας, αλλά με άλλου είδους ικανότητες και δεν εξηγούνται με τους φυσικούς νόμους.
Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες εμπειρίες, που έχουν καταγραφεί από μαρτυρίες ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Deja vu
Η φράση είναι γαλλική και κατά προσέγγιση σημαίνει «αυτό το έχω ξαναδεί». Πρόκειται για ένα παράξενο συναίσθημα.Ο άνθρωπος που το αισθάνεται νομίζει ότι ένα γεγονός που τώρα βλέπει ή βιώνει, έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, γεγονός το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο. Συνοδεύεται συχνά από ένα έντονο αίσθημα οικειότητας, αλλά κυρίως από ένα αίσθημα παραδοξότητας ότι «κάτι δεν πάει καλά».
Οι επιστήμονες κάνουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με το πως «συμβαίνει» αυτό το φαινόμενο. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι αλλαγές στον χρονικό συντονισμό του εγκεφάλου, ή ακόμα και η επανάληψη σκηνών από τα όνειρά μας.
Δυστυχώς, παραμένει μυστήριο, καθώς δεν μπορεί να προκληθεί τεχνητά, συνεπώς είναι δύσκολο να ερευνηθεί.
Μόρα ή αλλιώς παράλυση ύπνου
Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες ανθρώπων, που δήλωσαν ότι ήρθε η Μόρα στον ύπνο τους. Οι περισσότεροι περιγράφουν ότι αισθάνθηκαν ένα σφίξιμο στο στήθος και σαν να τους κοβόταν η ανάσα. Το σώμα τους ήταν αδύνατο να κινηθεί και αισθανόντουσαν «περίεργη» παρουσία στο χώρο. Το αίσθημα του φόβου ήταν έντονο σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ διαρκούσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «υπνική παράλυση». Τα συμπτώματα της έχουν περιγραφεί με πολλούς τρόπους και συχνά ο κάθε πολιτισμός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το αποδίδει σε κάποια «κακή», ή «διαβολική» παρουσία.
Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν περνάει ομαλά μέσα από τα επιμέρους στάδια του ύπνου. Συμβαίνει συνήθως τις πρωινές ώρες, όταν αρχίζουμε σιγά-σιγά να ξυπνάμε, ενώ είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν κοιμόμαστε ανάσκελα.
Κανονικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας παραλύει, έτσι ώστε να μην υπνοβατούμε. Στην περίπτωση της υπνικής παράλυσης ο εγκέφαλος ξυπνά πριν από το σώμα μας και ως εκ τούτου οι μύες μας παραμένουν «απενεργοποιημένοι», γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κινηθούμε.
Επιθανάτια εμπειρία
Με τον όρο επιθανάτια εμπειρία αναφερόμαστε στην εμπειρία ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου, κατά την οποία έρχεται σε «επικοινωνία» με νεκρούς φίλους και συγγενείς του.
Σε όσους έχει συμβεί, κάνουν λόγο για οράματα, τα οποία δείχνουν ένα τούνελ με ένα φως στην άκρη, άλλοι λένε ότι είχαν την αίσθηση ότι πετάνε, ενώ κάποιοι λένε ότι είχαν συναντήσεις με συγγενείς.
Κανονικά αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, καθώς όταν η καρδιά σταματά να δουλεύει, σταματά και ο εγκέφαλος του ανθρώπου, συνεπώς ένα κλινικά νεκρό άτομο δεν μπορεί να νιώσει ή να βιώσει τίποτα.
Η επιθανάτια εμπειρία περιλαμβάνει αποκοπή της συνείδησης από το σώμα, αιώρηση στο χώρο και συλλογή πληροφοριών από το περιβάλλον, ενώ το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε κώμα, ωστόσο, παραμένει ανεξήγητο φαινόμενο από την επιστήμη το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς όταν ξαναζωντάνεψαν, θυμούνται τι τους συνέβη, ενόσω ήταν «νεκροί».
Υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες ιατρών και νοσοκόμων που αναφέρουν ότι ασθενείς σε κώμα που επανήλθαν, γνώριζαν καταστάσεις και περιστατικά που συνέβησαν, ενόσω ήταν σε κωματώδη κατάσταση.
Πτώση κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ονομάζεται «υπναγωγικός σπασμός» και εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ενώ αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Όσοι το έχουν πάθει, αισθάνονται ότι πέφτουν στο κρεβάτι από ψηλά. Συνήθως από τον τρόμο ξυπνούν. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων, που πριν από αυτό αισθάνονται ότι πετούν ή ότι σκοντάφτουν και στη συνέχεια πέφτουν.
Εμφανίζεται συχνότερα όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι ή έχουμε υπερβολικό στρες. Ο λόγος που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβαίνει αυτό, είναι ο εξής. Ο ύπνος είναι κατά κάποιο τρόπο «παρόμοιος» με το θάνατο, με την έννοια ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή επιβραδύνεται, ενώ ο μυϊκός τόνος μειώνεται. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την ανωτέρω διαδικασία ως πραγματικό θάνατο και «τρομάζει». Έτσι με τον δικό του τρόπο «αντιδρά» και «στέλνει» ερεθίσματα στους μύες, προσπαθώντας να ελέγξει αν το σώμα είναι ζωντανό.
Υπάρχει και η αντίληψη ότι ο υπναγωγικός σπασμός είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις, που «βλέπουμε» να εκτυλίσσονται στα όνειρά μας. Σε γενικές γραμμές, όταν βλέπουμε ένα όνειρο, το σώμα μας παραλύει. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να ξεκινήσουμε να βλέπουμε ένα όνειρο, πριν το σώμα μας χάσει εντελώς επαφή με την πραγματικότητα. Έτσι, μπορεί ως αντίδραση να συμβεί ο υπναγωγικός σπασμός.
Διαίσθηση
Με τον όρο διαίσθηση ορίζουμε την αντίληψη και τη γνώση κάποιων πραγμάτων, που δεν προκύπτει από τις αισθήσεις ή τη λογική, αλλά με «απροσδιόριστο» τρόπο. Είναι η έμφυτη κλίση μας προς μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μερικές φορές το αποκαλούμε «έκτη αίσθηση» ή απλά «ένστικτο».
Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως άνθρωπος λαμβάνει υποσυνείδητα πληροφορίες από τον κόσμο γύρω του, με αποτέλεσμα να διαισθάνεται ή να γνωρίζει πληροφορίες, χωρίς ακριβώς να γνωρίζει πώς ή γιατί τις ξέρει.
Μέχρι περίπου πριν από εκατό χρόνια η επιστήμη δεν είχε καν επίγνωση του ρόλου του ασυνειδήτου μας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μόνο το 20% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μας είναι αφιερωμένο στις συνειδητές σκέψεις, ενώ το 80% είναι αφιερωμένο στις σκέψεις του ασυνείδητου. Με την πάροδο των ετών, τόσο η επιστήμη, όσο και η ψυχολογία δε μπορούν ακόμα να εξηγήσουν τη φύση αυτού του φαινόμενου.
Εκτός από τα φαινόμενα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν και άλλα φαινόμενα, των οποίων η ύπαρξη αμφισβητείται ή είναι απλά αδύνατον να μελετηθεί. Λένε ότι η επιστήμη μας βοηθά να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας, αποκαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από τα μεγάλα μυστήρια του κόσμου. Σιγούρα όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν αρκετά ακόμα μυστήρια τη λύση των οποίων περιμένουμε..
Πληροφορίες από: athensmagazine.gr, terrapapers.com, physics4u.gr, iefimerida.gr, cosmo.gr, wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου