Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία ετοιμάζεται να εκραγεί, απειλώντας την Ευρώπη



Tο Μπάρδαρμπουνγκα, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία, ετοιμάζεται να εκραγεί, απειλώντας την Ευρώπη με ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, επηρεάζοντας τα ταξίδια, την ποιότητα του αέρα και τη γεωργία.
Εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα, το ηφαίστειο ύψους 2.000 μέτρων έχει πληγεί από τέσσερις σεισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ.
«Ο λόγος για τους σεισμούς σε αυτό το μέρος είναι ότι το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση του μάγματος στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται», δήλωσε ο σεισμολόγος Παλ Έιναρσον σε βρετανικά μέσα. «Αυτό συμβαίνει από τότε που η τελευταία έκρηξη σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2015», πρόσθεσε.
Η τελευταία έκρηξη στο Μπάρδαρμπουνγκα, το 2014, ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Αν και η έκρηξη δεν επηρέασε τα ταξίδια, επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη. Πριν από μερικά χρόνια, το 2010, οι εκρήξεις του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιόκουλ της Ισλανδίας εξάπλωσαν ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, το οποίο προκάλεσε τεράστιες διαταραχές στις μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των σχετικά μικρών εκρήξεων, 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για εμπορικές πτήσεις, ενώ δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες επηρεάστηκαν.
Αν και οι πρόσφατοι σεισμοί είναι σημάδια μιας μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης, αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι θα συμβεί άμεσα. «Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Έιναρσον.
«Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου», πρόσθεσε. Ωστόσο, οι αρχές οφείλουν να λάβουν προληπτικά μέτρα καθώς η σύνδεση του ηφαιστείου με τον παγετώνα σημαίνει ότι θα υπάρξει έκρηξη υδρατμών μαζί με το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, προκαλώντας προβλήματα σε μεγαλύτερο εύρος και χρόνο από την έκρηξη του Εϊγιαφιαλαγιόκουλ το 2010.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Λιγότερο κρέας καλύτερο για όλους...



Η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία σήμερα τρώμε κρέας και αλλαντικά έχουν πλέον χτυπήσει κόκκινο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα» (όπως το Glyphosate του Roundup).
Υπάρχει λύση; Φυσικά, και μάλιστα είναι φυσική: τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (εποχικά και τοπικά) και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών τουλάχιστον στο μισό (για αρχή).
Ακόμα όμως και αν δεν υπήρχαν οι λόγοι υγείας ή οι ηθικοί λόγοι (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, βιομηχανικός σταβλισμός, κοκ), η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος επιβάλλεται και από σοβαρότατους περιβαλλοντικούς λόγους: κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών, κοκ.

Ξέρεις ότι:

Διαβάστε τη συνέχεια...