Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

'Ανθρωπος και ρομπότ: Η κανονιστική προσέγγιση μιας συναρπαστικής σχέσηςAπό την εποχή που ο νεαρός Ισαάκ Ασίμοφ διατύπωνε, το 1942, για πρώτη φορά, τους τρεις νόμους της ρομποτικής, στο διήγημα «Runaround», η συζήτηση για την ηθική πλευρά της τεχνολογικής εξέλιξης, κυρίως σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, επέχει ουσιαστικά την θέση ολόκληρου φιλοσοφικού κλάδου.
Οι νόμοι στους οποίους υπακούν τα ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο (σσ. φανταστικός όρος του Ασίμοφ για να περιγράψει έναν ρομποτικό εγκέφαλο τεχνητής νοημοσύνης) είναι οι εξής:
  • Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον
  • Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο
  • Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο
Σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα του Ασίμωφ, οι τρεις νόμοι της ρομποτικής συμπληρώθηκαν από το ρομπότ «Ντάνιελ Όλιβοου» με τον μηδενικό νόμο της ρομποτικής:

Το ρομπότ δε θα κάνει κακό στην ανθρωπότητα, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί η ανθρωπότητα, οπότε και ο πρώτος νόμος συμπληρώθηκε ανάλογα (παρόμοιες προσαρμογές έγιναν και στον δεύτερο και τρίτο νόμο): Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον, εφόσον αυτό δεν αντιτίθεται στο μηδενικό νόμο. Ως είθισται σε ό,τι αφορά (και) στην τεχνολογική πρόοδο, το σύνολο της ανθρωπότητας θα γίνει γνώστης του πραγματικού, σημερινού επιπέδου της εξέλιξης και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, πολύ αργότερα.
‘Η μήπως όχι τόσο αργά;
Αλλαγή και του ΚΟΚ λόγω των ρομπότ στην Ρωσία
Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (σσ. Κάτω Βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν ανακοίνωσε ότι σύντομα οι βουλευτές θα ασχοληθούν με την ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

«Τα ζητήματα της σχέσης του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη, της σχέσης ανθρώπου και ρομπότ, πρέπει να περιγραφούν νομοθετικά. Εάν δεν τον κάνουμε, θα μείνουμε πίσω. Τα καθήκοντα που έθεσε ο πρόεδρος μας στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μιλώντας για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, πρέπει βεβαίως να επιλυθούν αποτελεσματικά μέσω νομοθετικής ρύθμισης» σημείωσε.
Τον περασμένο Ιούνιο, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν μίλησε για την αναγκαιότητα να «να διαμορφώσουμε ένα ουσιαστικά νέο, ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εισαγωγή των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της ζωής». Πρόσθεσε, ότι το κράτος θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις που καινοτομούν στην σφαίρα των ψηφιακών τεχνολογιών.
Το ενδιαφέρον της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας σε αυτόν τον τομέα, όπως το περιέγραψε ο Πούτιν, εντοπίζεται κυρίως στην επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου αριθμού δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την νευροτεχνολογία και την τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Από την ομιλία του επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής της Κρατικής Δουμάς, Λεονίντ Λέβιν, στο Φόρουμ έγινε φανερό, ότι τους νομοθέτες ενδιαφέρει κυρίως η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αυτοκινήτων και οι αλλαγές της έννοιας του «πνευματικού δικαιώματος» λόγω της δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων από τεχνητή νοημοσύνη. Στο ζήτημα των αυτοκινήτων χωρίς άνθρωπο οδηγό, απαιτούνται, σύμφωνα με τους Ρώσους, αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τον Λέβιν, η ρομποτική συνεπάγεται την «εξαφάνιση του ζωντανού εργατικού δυναμικού», για παράδειγμα, στον τομέα των τραπεζών, της λογιστικής, των νομικών υπηρεσιών και της βιομηχανίας. «”Έτσι, στο ....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου