Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημεία της UNESCO σε κίνδυνο

Μνημεία της Unesco βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Μεταξύ άλλων βρίσκονται η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, η αρχαία πόλη της Δαμασκού, το ιστορικό λιμάνι του Λίβερπουλ και το κοραλλιογενές φράγμα της Μπελίζ.
1. Ανάκληση του προνομιακού καθεστώτος

Πριν λίγες μέρες δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα Waldschlösschenbrücke στην Δρέσδη. Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να διευκολύνει την κίνηση στην πόλη, η κατασκευή της οδήγησε στην αφαίρεση της Κοιλάδας του Έλβα στη Δρέσδη από τη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με την UNESCO η γέφυρα αλλοιώνει με μη αναστρέψιμο τρόπο το πολιτιστικό τοπίο.

2. Έρημος του Ομάν

Το 2007 η αρμόδια επιτροπή της UNESCO είχε αποφανθεί για την ανάκληση του ειδικού στάτους προστασίας για την έρημο του Ομάν, η οποία υπαγόταν στην υποκατηγορία των Μνημείων Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς. Στην ανάκληση αυτή οδήγησε μια απόφαση της κυβέρνησης του Ομάν να μειώσει την έκταση της προστατευόμενης περιοχής κατά 90%.
3. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Η λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθορίζεται από τη διεθνή σύμβαση του 1972 για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται σε αυτή είναι κατά κανόνα τουριστικές ατραξιόν, όπως η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία όμως κινδυνεύει να τεθεί εκτός λίστας, λόγω του αμφιλεγόμενου νομικού της καθεστώτος.
4. Θρησκευτικά μνημεία στο Τιμπουκτού

Τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προτείνονται από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται. Το 1988 η UNESCO πρόσθεσε στη λίστα τα τζαμιά, μαυσωλεία και νεκροταφεία του Τιμπουκτού στο Μαλί. Από το 2012 το Τιμπουκτού κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς αυτό, καθώς η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από ένοπλες συγκρούσεις.
5. Ρίο Πλάτανο, Ονδούρα

Για να αποκτήσει μία περιοχή το ειδικό στάτους από την UNESCO πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον τα 2/3 της επιτροπής. Από τη στιγμή που ένα μνημείο μπει στη σχετική λίστα, οι εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να παίρνουν μέτρα για την προστασία του. Πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση της Ονδούρας για να τεθεί υπό έλεγχο η παράνομη υλοτομία στις όχθες του προστατευόμενου ποταμού Ρίο Πλάτανο.
6. Κοιλάδα του Μπαμιγιάν, Αφγανιστάν

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταστροφής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απόρροια ανθρώπινων ενεργειών. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αρχαιολογικών θησαυρών της Κοιλάδας του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν. Ταλιμπάν κατεδάφισαν με χρήση ναρκών τα περίφημα αγάλματα του Βούδα το 2001. Μέχρι σήμερα ο κίνδυνος κατολισθήσεων παραμένει.
7. Η αρχαία πόλη της Δαμασκού

Το άγαλμα του Σαλαντίν, στην είσοδο των τειχών της Δαμασκού είναι ένα κατάλοιπο από το ειρηνικό παρελθόν της χώρας. Στο μεταξύ η αρχαία πόλη της Δαμασκού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και από την UNESCO, μιας και έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα.
8. To ιστορικό λιμάνι του Λίβερπουλ

Το ιστορικό λιμάνι του Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η περίπτωσή του θυμίζει σε πολλά αυτή της Κοιλάδας του Έλβα στη Δρέσδη. Μία σειρά μεγάλων κατασκευαστικών έργων είναι στα σκαριά, ενώ υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, σύμφωνα με την UNESCO, για αλλοιώσεις στο προστατευόμενο πολιτιστικό τοπίο της περιοχής.
9. Το κοραλλιογενές φράγμα της Μπελίζ

Στο βυθό της θάλασσας της Μπελίζ στην Καραϊβική βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγμα στον κόσμο, μετά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Σημαντικές ανθρώπινες επεμβάσεις όμως στο βυθό θέτουν σε κίνδυνο τα κοράλλια. Η UNESCO και εδώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου