Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κοινό γενετικό υπόβαθρο ίσως έχουν επιληψία και ημικρανία

 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το οικογενειακό ιστορικό επιληψίας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και ημικρανιών σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που διαπιστώνει την ύπαρξη κοινού γενετικού υπόβαθρου μεταξύ των δύο παθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Epilepsia, προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες από επιληψία έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό να υποφέρουν και από ημικρανίες. Ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η συνύπαρξη των δύο καταστάσεων οφειλόταν σε κοινό γενετικό υπόβαθρο.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, με επικεφαλής την Δρ Μέλοντι Γουινάουερ, ανέλυσε τις περιπτώσεις 500 οικογενειών από διάφορες χώρες, μέλη των οποίων έπασχαν από επιληψία.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τρεις ή περισσότερους συγγενείς που έπασχαν από επιληψία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανία με αύρα. Η συγκεκριμένη μορφή ημικρανίας θεωρείται σοβαρή αφού συνοδεύεται από προσωρινή απώλεια όρασης, διαταραχή του λόγου και άλλη εντονότερη συμπτωματολογία.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια ισχυρή (κοινή) γενετική βάση για την ημικρανία και την επιληψία, επειδή η συχνότητα ημικρανιών αυξάνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν στενούς (και όχι μακρινούς) συγγενείς με επιληψία», εξηγεί η Δρ Γουινάουερ.

Η καλύτερη κατανόηση της γενετικής σχέσης ανάμεσα στην επιληψία και άλλες παθήσεις, όπως η ημικρανία, αναμένεται μελλοντικά να βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία αυτών των διαταραχών που συνυπάρχουν σε ένα άνθρωπο, ιδίως αν εντοπιστούν συγκεκριμένα γονίδια, οπότε η φαρμακευτική αγωγή θα γίνει πιο στοχευμένη.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου