Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σημάδια αφύπνισης...


Έρευνα – σοκ αποκάλυψε ότι το υπερ-ηφαίστειο Campi Flegrei δείχνει σημάδια «αφύπνισης» και μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η έκρηξη θα είναι... τεράστια και θα θερίσει εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, λεπτά μετά την έκρηξη χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από ασφυξία, ενώ στη συνέχεια πυκνά μαύρα σύννεφα τέφρας θα αποκλείσουν το φως του ηλίου και θα βυθίσουν για μήνες την ήπειρο στο σκοτάδι.

Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε θα «βρυχηθεί» και αν η έκρηξη θα είναι τόσο μεγάλη.
Το ηφαίστειο Campi Flegrei εξεράγη για τελευταία φορά το 1538 και από την έκρηξη σχηματίστηκε ένα νέο βουνό το Monte Nuovo.


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Μη κατοικήσιμη η Μέση Ανατολή έως το τέλος του αιώνα λόγω κλιματικής αλλαγής;




Δεν πρόκειται απλά για «ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά για τα δραματικά συμπεράσματα πολλών επιστημονικών μελετών.
«Μέσα σε αυτόν τον αιώνα, περιοχές του Περσικού Κόλπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη μοντέλων υψηλής ανάλυσης του κλίματος», αναφέρει σε έρευνά του το ΜΙΤ.
Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται πως οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στις σημερινές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο επισημαίνεται πως η «θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας» θα μπορούσε να αποτραπεί αν περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εστιάζει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς όπως αναφέρει τα ρηχά ύδατα και η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να καταστήσουν την περιοχή μη κατοικήσιμη. Όπως επισημαίνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που θα ξεπερνούν το κομβικό σημείο για την επιβίωση του ανθρώπου, ακόμη και σε σκιερά ή καλά αεριζόμενα μέρη.
«Πότε στον πλανήτη, από όσο ξέρουμε, δεν έχει αναφερθεί αυτό για οποιαδήποτε τοποθεσία», σημείωσε ο Ελφατίχ Ελταχίρ, καθηγητής του MIT και εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Η λεπτομερής κλιματική προσομοίωση δείχνει πως η θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το όριο της επιβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των αερίων» που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.





Το κλιματικό όριο για την επιβίωση εξαρτάται από δύο παράγοντες: Τη θερμοκρασία και την υγρασία. Η κρίσιμη θερμοκρασία είναι αυτή των 35 βαθμών Κελσίου για πάνω από έξι ώρες. Όπως εξηγεί ο Ελφατίχ Ελταχίρ, σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων υπάρχει όταν τέτοιες θερμοκρασίες διατηρούνται για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τα μοντέλα και το τυπικό σενάριο, αυτό θα συμβαίνει αρκετά συχνά για μια περίοδο περίπου 30 ετών, στο τέλος του αιώνα.
Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του IPCC, του διεθνούς οργανισμού για το κλίμα. Στην τελευταία του έκθεση αναφέρει πως το κλίμα αναμένεται να γίνει περισσότερο θερμό και ξηρό στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει ήδη ορατές σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως το 2025 επιπλέον 80 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις στον «λευκό χρυσό», όπως συχνά αναφέρεται το πόσιμο νερό σε αντιπαράθεση με τον «μαύρο χρυσό», το πετρέλαιο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της υπογραμμίζει και προειδοποιεί πως οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. «Είναι από τις πιο άνυδρες και ξηρές περιοχές του κόσμου, με υψηλή εξάρτηση της γεωργίας τους από το κλίμα και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας εκτεθειμένο σε πλημμύρες σε αστικές παράκτιες ζώνες», σημειώνεται στην έκθεση. Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες παράκτιες πόλεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ενδεικτικά στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, οι επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, θα ήταν περίπου 2 εκ. εκτοπισμένοι, οικονομικό κόστος άνω των 35 δισ. δολάρια και ανυπολόγιστες απώλειες ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας.



Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Καλλιέργεια μόνο με ήλιο και… θαλασσινό νερό - Η φουτουριστική φάρμα στην έρημο



Mόνο με το φως του ήλιου και το θαλασσινό νερό. Αυτά είναι τα στοιχεία που χρειάζεται η φουτουριστική φάρμα η οποία εγκαινιάστηκε μόλις, στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας, με στόχο μία ετήσια παραγωγή 17.000 τόνων ντομάτας.
Το σύστημα καλλιέργειας, στο οποίο δεν χρησιμοποιείται χώμα, φυτοφάρμακα, ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο), ή νερό από γεώτρηση, εφαρμόζεται πρώτη φορά.
Και καθώς η ζήτηση για γλυκό νερό και ενέργεια συνεχώς αυξάνεται, αυτό θα μπορούσε να είναι το μοντέλο της γεωργίας στο μέλλον.
Σύμφωνα με το newscientist.com μια διεθνής επιστημονική ομάδα αφιέρωσε έξι χρόνια προκειμένου να τελειοποιήσει την ιδέα. Στην αρχή, το 2010, δημιούργησαν ένα «πολιτικό» θερμοκήπιο και το 2014 ξεκίνησαν την κατασκευή του έργου, μία εγκατάσταση εμπορικής κλίμακας, η οποία άρχισε να λειτουργεί  τώρα.


Πώς λειτουργεί
Το θαλασσινό νερό από τον Κόλπο Σπένσερ της Νότιας Αυστραλίας φτάνει στη φάρμα με τις 180.000 ντοματιές μέσω ενός αγωγού 23 χλμ.
Η αφαλάτωση γίνεται επί τόπου -ένα ηλιακό εργοστάσιο αφαλάτωσης εξασφαλίζει φρέσκο νερό για την άρδευση.
Οι καύσωνες και η ξηρασία καθιστούν την περιοχή ακατάλληλη για συμβατικά συστήματα καλλιέργειας, ωστόσο το φουτουριστικό θερμοκήπιο κρατά τις ντοματιές δροσερές με τον εξής τρόπο: Το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένο με ένα χαρτόνι το οποίο βρέχεται με θαλασσινό νερό διατηρώντας τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα.
Τις συννεφιασμένες ημέρες το θερμοκήπιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά σχεδιάζονται ήδη βελτιώσεις που θα καταστήσουν περιττή ακόμα και αυτή τη δικλείδα ασφαλείας.
Η ηλιακή ενέργεια του αγροκτήματος παράγεται από 23.000 καθρέφτες που αντανακλούν το φως του ήλιου προς έναν πύργο - δέκτη ύψους 115 μέτρων, που παράγει ατμό και κινεί γεννήτριες.
Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να παραχθούν μέχρι και 39 megawatt ενέργειας - αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο του εργοστασίου αφαλάτωσης, αλλά και των συνολικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του θερμοκηπίου.


Και γιατί δεν υπάρχει ανάγκη για φυτοφάρμακα; Επειδή το θαλασσινό νερό καθαρίζει και αποστειρώνει τον αέρα και επιπλέον, επειδή τα φυτά μεγαλώνουν σε φλοιό καρύδας αντί για χώμα, συγκεκριμένα σε ένα υπόστρωμα από αλεσμένα κελύφη κοκοφοίνικα.
Χάρη στη χρήση ηλιακής ενέργειας, τα λειτουργικά έξοδα της εγκατάστασης είναι μικρότερα από ό,τι σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο ίδια έκτασης, λέει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλό κόστος, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, θα αποσβεστεί σχετικά γρήγορα.
Η εταιρεία Sundrop στην οποία ανήκει η φουτουριστική φάρμα, σχεδιάζει παρόμοια θερμοκήπια σε Πορτογαλία, ΗΠΑ και σε μια ακόμα περιοχή της Αυστραλίας.
Το πιο σημαντικό: Οι ντομάτες της φουτουριστικής φάρμας έκτασης 200 στρεμμάτων, πωλούνται ήδη στα σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας.


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Λέσβος: Πάνω από 1.000 φλαμίνγκο «αγκαλιάστηκαν» για να ζεσταθούν [ΦΩΤΟ]


Tα περισσότερα από 1.000 φλαμίνγκο (σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 26 Δεκεμβρίου 2016) του υδροβιότοπου στην Καλλονή Λέσβου, αντιμετώπισαν την παγωνιά, με τον πιο απλό τρόπο.

Μαζεύτηκαν το ένα δίπλα στο άλλο.
«Ο χιονιάς είναι μια δύσκολη δοκιμασία για τα πουλιά που προφανώς προσπαθούν να προφυλαχθούν, πέρα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όπως η λήψη τροφής»
Οι παράκτιοι υδροβιότοποι του κόλπου Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου και όχι μόνο.

Χρησιμεύουν δε, ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Στο σύνολό τους έχουν ενταχθεί στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο «Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης» του Δικτύου NATURA 2000.
Η περιοχή φιλοξενεί 252 είδη πτηνών εκ των οποίων 87 είναι προστατευόμενα είδη. Σημαντικότερο όμως είναι ότι 101 είδη πουλιών φωλιάζουν, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα αξιόλογος, ενώ 66 είδη είναι μεταναστευτικά.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, που αποτελεί τον επίσημο φορέα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία του υγροτόπου του Κόλπου Καλλονής και την ανάγκη για τη διατήρηση και προστασία του, υποστηρίζεται από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου, και λειτουργεί υπό την επιστημονική επιμέλειά του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.