Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η Στοκχόλμη είναι «έξυπνη» και γίνεται «πράσινη»


Η λέξη «έξυπνα» χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως πρόθεμα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τα ρολόγια μέχρι τα οικιακά ψυγεία.
Μπορεί εμπορικά να ακούγεται καλό, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές αμφισβητούν όλο και περισσότερο πόσο έξυπνες είναι στην πραγματικότητα οι συσκευές αυτές.
Σταδιακά, η χρήση της λέξης επεκτείνεται στις πόλεις, οι οποίες κάνουν το δικό τους άλμα, υιοθετώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό κάθε φορά που εφαρμόζουν νέες τεχνολογικές λύσεις. 
Για κάποιους, αυτό μεταφράζεται σε φανταχτερά, ακριβά δημόσια κτίρια από τα οποία για παράδειγμα, μπορούν οι αρμόδιοι να παρακολουθούν τη ροή της κυκλοφορίας στους δρόμους ενώ αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας συλλέγουν -και τους στέλνουν- τα δεδομένα.
Η Στοκχόλμη ξεκίνησε με μια διαφορετική, πιο «αθόρυβη» προσέγγιση στο θέμα, αλλά, στην πορεία, κατάφερε να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. πάνω από 7 εκατ. ευρώ και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για το πώς οι πόλεις μπορούν να γίνουν «έξυπνες».
Όπως γράφει το BBC, μαζί με τη Βαρκελώνη και την Κολωνία, η σουηδική πρωτεύουσα έχει χαρακτηριστεί ως πόλη- φάρος της ΕΕ, επειδή σε περίπτωση που τα project της στεφθούν με επιτυχία θα αντιγραφούν και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
«Έξυπνη» πόλη στην περίπτωση της Στοκχόλμης σημαίνει πιο «πράσινη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου