Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η ζωή στην πιο σκοτεινή και κρύα πόλη του πλανήτη (photos)

Η ζωή στην πιο σκοτεινή και κρύα πόλη του πλανήτη (photos)
Απομονωμένο, μολυσμένο, σκοτεινό και πάνω από όλα κρύο... το Νόριλισκ βρίσκεται 250 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια πόλη χτισμένη πάνω στη δυστυχία και το αίμα, με πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους -55 βαθμούς Κελσίου
Σε εμάς που έχουμε συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, οι -55 βαθμοί Κελσίου είναι εξωπραγματικοί...
Οκτώ με εννιά μήνες το χρόνο, το Νόριλισκ είναι καλυμμένο με χιόνι, ενώ για δύο μήνες είναι βουτηγμένο στο απόλυτο σκοτάδι!
Περίπου 170.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στο παγωμένο Νόριλισκ μια φυσιολογική ζωή παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αθλούνται, κάνουν ηλιοθεραπεία, πικ νικ και κολυμπούν... απλά σε κλειστούς χώρους λόγω ψύχους.
norolisk2
Την περίοδο του βαρύ χειμώνα τα παιδιά μένουν μονίμως μέσα, ενώ για όσους είναι αναγκαστικό να βγαίνουν έξω, ένα κομβόι λεωφορείων που κάνει το γύρο της πόλης τρεις φορές την ημέρα, αναλαμβάνει τη μετακίνησή τους.
Το Νόριλισκ άρχισε να κατοικείται για πρώτη φορά το 1900, όταν και διαπιστώθηκε ότι κάτω από τα στρώματα πάγου κρύβεται ένας... θησαυρός! Πλούσια κοιτάσματα ορυκτών νικελίου, χαλκού και παλλαδίου.
norolisk13
Το 1935 η Σοβιετική Ένωση ίδρυσε ουσιαστικά την πόλη, η οποία έγινε κέντρο του Στρατοπέδου Διορθωτικής Εργασίας Norillag, ενός από τα γκουλάγκ της Σιβηρίας, μεταφέροντας εκεί πάνω από 500.000 κρατούμενους οι οποίοι δούλευαν στα ορυχεία.
norolisk3
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η πόλη γνώρισε μια ιδιαίτερη ακμή και σήμερα είναι η πρώτη δύναμη στην παραγωγή νικελίου και παλλαδίου. Οι εξορύξεις αυτές αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Για τους ανθρακωρύχους του Νόριλισκ προβλέπονται διακοπές 90 ημέρες το χρόνο και συνταξιοδότηση στα 45 ως αντάλλαγμα για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
norolisk7
Και αν αυτά μοιάζουν θετικά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου δύο φορές υψηλότερος.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Βγάζοντας από το βυθό φορτηγό πλοίο με 1.400 οχήματα! (Εντυπωσιακό Video)

Βγάζοντας από το βυθό φορτηγό πλοίο με 1.400 οχήματα! (Video) - Media

Το φορτηγό πλοίο Baltic Ace βυθίστηκε ύστερα από σύγκρουση με εμπορικό πλοίο στην είσοδο του κεντρικού καναλιού του λιμανιού του Ρότερνταμ, στις 5 Δεκεμβρίου του 2012.
Το έργο ανέλκυσής του ξεκίνησε το 2014 και στο αρχικό σχέδιο ήταν προγραμματισμένο το σπάσιμο του πλοίου σε 6 τμήματα για να διευκολυνθεί η ανέλκυσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Baltic Ace ήταν φορτωμένο με πάνω από 1.400 αυτοκίνητα, κάτι που αποτελούσε απειλή για το περιβάλλον, αλλά και για τη διέλευση πλοίων από την περιοχή.
 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κλιματική αλλαγή: Πόσο έλιωσαν οι πάγοι της Αρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Tο πρόβλημα της υπερθέρμανσης της γης είναι πραγματικό και οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), προσπάθησαν να το αποτυπώσουν σε ένα βίντεο.Συγκεντρώνοντας πληροφορίες από δορυφόρους, οι επιστήμονες  δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει την πορεία του λιωσίματος των τεράστιων πάγων της  Αρκτικής από το 1990 έως το 2015.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), το 70% του πάγου στον Βόρειο Πόλο έχει ηλικία ενός έτους, ενώ μόνο το 3% έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Η ποσότητα δηλαδή του νέου, πιο λεπτού πάγου έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980, κι αυτό σημαίνει πως οι πάγοι αυτοί μπορούν να λιώσουν πολύ πιο εύκολα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, όπου το 2015 ήταν τρεις βαθμούς πάνω από το κανονικό, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το μέλλον της Αρκτικής, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.


Τα 10 πιο απίστευτα μέρη της γης που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν (video)





Δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Αν βρείτε τι κρύβεται στην εικόνα ανήκετε στο 10% ...

Το υπόλοιπο 90% αδυνατούν να βρούν τη κρυφή εικόνα που περιλαμβάνεται... Εσείς βλέπετε κάτι;
 (Απάντηση: Ένα πανέμορφο ζωάκι της Αυστραλίας)