Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Η ζωή στην πιο σκοτεινή και κρύα πόλη του πλανήτη (photos)

Η ζωή στην πιο σκοτεινή και κρύα πόλη του πλανήτη (photos)
Απομονωμένο, μολυσμένο, σκοτεινό και πάνω από όλα κρύο... το Νόριλισκ βρίσκεται 250 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια πόλη χτισμένη πάνω στη δυστυχία και το αίμα, με πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους -55 βαθμούς Κελσίου
Σε εμάς που έχουμε συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες, οι -55 βαθμοί Κελσίου είναι εξωπραγματικοί...
Οκτώ με εννιά μήνες το χρόνο, το Νόριλισκ είναι καλυμμένο με χιόνι, ενώ για δύο μήνες είναι βουτηγμένο στο απόλυτο σκοτάδι!
Περίπου 170.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στο παγωμένο Νόριλισκ μια φυσιολογική ζωή παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αθλούνται, κάνουν ηλιοθεραπεία, πικ νικ και κολυμπούν... απλά σε κλειστούς χώρους λόγω ψύχους.
norolisk2
Την περίοδο του βαρύ χειμώνα τα παιδιά μένουν μονίμως μέσα, ενώ για όσους είναι αναγκαστικό να βγαίνουν έξω, ένα κομβόι λεωφορείων που κάνει το γύρο της πόλης τρεις φορές την ημέρα, αναλαμβάνει τη μετακίνησή τους.
Το Νόριλισκ άρχισε να κατοικείται για πρώτη φορά το 1900, όταν και διαπιστώθηκε ότι κάτω από τα στρώματα πάγου κρύβεται ένας... θησαυρός! Πλούσια κοιτάσματα ορυκτών νικελίου, χαλκού και παλλαδίου.
norolisk13
Το 1935 η Σοβιετική Ένωση ίδρυσε ουσιαστικά την πόλη, η οποία έγινε κέντρο του Στρατοπέδου Διορθωτικής Εργασίας Norillag, ενός από τα γκουλάγκ της Σιβηρίας, μεταφέροντας εκεί πάνω από 500.000 κρατούμενους οι οποίοι δούλευαν στα ορυχεία.
norolisk3
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η πόλη γνώρισε μια ιδιαίτερη ακμή και σήμερα είναι η πρώτη δύναμη στην παραγωγή νικελίου και παλλαδίου. Οι εξορύξεις αυτές αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Για τους ανθρακωρύχους του Νόριλισκ προβλέπονται διακοπές 90 ημέρες το χρόνο και συνταξιοδότηση στα 45 ως αντάλλαγμα για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
norolisk7
Και αν αυτά μοιάζουν θετικά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι το προσδόκιμο ζωής στο Νόριλισκ είναι κατά 10 χρόνια μικρότερο από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου δύο φορές υψηλότερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου