Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κλιματική αλλαγή: Πόσο έλιωσαν οι πάγοι της Αρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Tο πρόβλημα της υπερθέρμανσης της γης είναι πραγματικό και οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), προσπάθησαν να το αποτυπώσουν σε ένα βίντεο.Συγκεντρώνοντας πληροφορίες από δορυφόρους, οι επιστήμονες  δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο απεικονίζει την πορεία του λιωσίματος των τεράστιων πάγων της  Αρκτικής από το 1990 έως το 2015.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), το 70% του πάγου στον Βόρειο Πόλο έχει ηλικία ενός έτους, ενώ μόνο το 3% έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Η ποσότητα δηλαδή του νέου, πιο λεπτού πάγου έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980, κι αυτό σημαίνει πως οι πάγοι αυτοί μπορούν να λιώσουν πολύ πιο εύκολα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, όπου το 2015 ήταν τρεις βαθμούς πάνω από το κανονικό, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το μέλλον της Αρκτικής, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου