Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη... Νορβηγία: Χιλιάδες κυνηγοί στην ουρά για να σκοτώσουν 16 λύκους (Ο Πολιτισμός είναι ΕΔΩ!...)

Νορβηγία: Χιλιάδες κυνηγοί στην ουρά για να σκοτώσουν 16 λύκους
Οι άδειες δόθηκαν παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός λύκων είναι υπερβολικά μικρός στη Νορβηγία   (Φωτογραφία:  Associated Press
 
 
Όσλο, Νορβηγία
Κακά μαντάτα για τους περίπου 30 λύκους που απομένουν στη Νορβηγία: οι 16 από αυτούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος 11.571 κυνηγούς που έλαβαν σχετική άδεια, διαμορφώνοντας την αναλογία στους 723 κυνηγούς για κάθε ζώο.

Η Νορβηγία έχει μεγάλη παράδοση στο κυνήγι με περισσότερους από 200.000 αδειοδοτημένους κυνηγούς, από τους οποίους μόνο οι 500 είναι γυναίκες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το νορβηγικό υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει ότι ο πληθυσμός λύκων στη χώρα είναι μικρότερος από ό,τι θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιες αρχές έδωσαν άδειες για το κυνήγι λύκων, στην περίοδο 1 Οκτωβρίου - 1 Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις σε εκτρεφόμενα ζώα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας, όμως πολλοί λύκοι κάνουν το λάθος να περάσουν σε άλλες περιοχές, διακινδυνεύοντας έτσι τη ζωή τους.

Οι λύκοι που περνούν στη Σουηδία, τη Φινλανδία ή τη Ρωσία είναι μάλλον πιο τυχεροί, αφού οι χώρες αυτές θεωρούνται πιο ευαίσθητες στην προστασία απειλούμενων ζώων.

Στη Νορβηγία, η πολιτική που εφαρμόζεται προβλέπει τη διατήρηση μόλις τριών θηλυκών σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό όμως δεν επαρκεί για τη διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού, διαμαρτύρεται ο Πέτερ Βάμπακεν, αναγνωρισμένη αυθεντία στους λύκους.

Λόγο να ανησυχούν έχουν εξάλλου και οι καφέ αρκούδες της Νορβηγίας: πάνω από 10.930 κυνηγοί εξασφάλισαν άδεια για να σκοτώσουν 16 αρκούδες τη φετινή κυνηγετική περίοδο.

Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα προστατεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία και ο πληθυσμός τους στην οροσειρά της Πίνδου δείχνει να αυξάνεται.

Ακόμα και οι λύκοι επιστρέφουν χάρη στα μέτρα προστασίας αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου τις τελευταίες δεκαετίες. Έπειτα από μισό αιώνα απουσίας, αυτόματες κάμερες επιβεβαίωσαν φέτος την επιστροφή των λύκων στην Πάρνηθα.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. να μάθουμε να συνυπάρχουμε κι όχι να εξοντώνουμε ~ υποκριτές θεοσεβούμενοι είμαστε ~ ντροπή μας να δρούμε σαν μάστιγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή