Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η ανεξερεύνητη Ανταρκτική με τα μάτια θαλάσσιων ελεφάντων

 
Φορώντας στο κεφάλι τους ειδικούς αισθητήρες και κολυμπώντας βαθιά κάτω από τους ανταρκτικούς πάγους, θαλάσσιοι ελέφαντες βοήθησαν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίζονται τα ψυχρότερα και βαθύτερα νερά του ωκεανού, ενώ παρείχαν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του ρόλου που παίζει η ανταρκτική θάλασσα στο παγκόσμιο κλίμα.

Τόσο τα δεδομένα που παρείχαν οι αισθητήρες που φορούσαν οι θαλάσσιοι ελέφαντες, όσο και τα εξελιγμένα δορυφορικά δεδομένα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών από το ακραίο περιβάλλον της Ανταρκτικής, όπου η δυνατότητα επιτόπιας παρατήρησης είναι πολύ σπάνια και τα πλοία δεν μπορούν να φτάσουν σε πολλά σημεία, τόνισαν οι ερευνητές του Ιδρύματος Ανταρκτικό Κλίμα & Οικοσύστημα CRC που εδρεύει στην Τασμανία.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό την ύπαρξη «νερού στον πυθμένα της Ανταρκτικής», ένα πυκνό και βαθύ στρώμα νερού κοντά στον πάτο του ωκεανού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των ωκεανών του κόσμου. Συγκεκριμένα, είχαν γνώση τριών περιοχών όπου αυτού του είδους το νερό σχηματιζόταν, ενώ εδώ και δεκαετίες υποπτεύονταν ότι υπήρχε και μία τέταρτη περιοχή, η οποία όμως ήταν απρόσιτη. Μέχρι που ήρθαν οι θαλάσσιοι ελέφαντες.

«Οι θαλάσσιοι ελέφαντες κατάφεραν να φτάσουν σε μια περιοχή της ακτογραμμής όπου κανένα πλοίο δεν ήταν δυνατό ποτέ να φτάσει», δήλωσε ο Γκάι Γουίλιαμς του Ιδρύματος CRC. «Αυτή είναι μια ιδιαίτερη μορφή του νερού της Ανταρκτικής και αποτελεί ένα από τους «μηχανισμούς» που καθοδηγεί την κυκλοφορία των ωκεανών. Αυτό που καταφέραμε ήταν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου