Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Λάκκος στο «τέλος του κόσμου»: Μυστηριώδης κρατήρας στη Σιβηρία εμπνέει φανταστικές θεωρίες

Μόσχα
Εξωγήινο διαστημόπλοιο; Χτύπημα μετεωρίτη; Ή μήπως υπόγεια έκρηξη φυσικού αερίου; Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει λύσει το μυστήριο του γιγάντιου κρατήρα που βιντεοσκοπήθηκε στη χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας, της οποίας το όνομα σημαίνει στην ντόπια διάλεκτο «Το τέλος του κόσμου».

Ερευνητική αποστολή, στην οποία συμμετέχει το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, έσπευσε την Πέμπτη να ερευνήσει την παράξενη τρύπα, της οποίας η διάμετρος υπολογίζεται τώρα στα 60 μέτρα, και όχι 80 όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Marya Zulinova

Όπως διαπιστώθηκε στην αυτοψία, ο λάκος έχει βάθος γύρω στα 70 μέτρα και κρύβει στον πυθμένα του μια λίμνη. Στα λεία τοιχώματά του κυλά νερό, και οι ερευνητές απέρριψαν προηγούμενες αναφορές για ίχνη από φωτιά στα τοιχώματα.

Εξήγηση ακόμα δεν υπάρχει, ωστόσο η θεωρία της πρόσκρουσης μετεωρίτη διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το παράρτημα του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Γιαμάλ.



Το έδαφος της περιοχής παραμένει μόνιμα κατεψυγμένο, και σύμφωνα με μια δεύτερη θεωρία η τοπική τήξη του εδάφους οδήγησε στην απότομη απελευθέρωση φυσικού αερίου, περίπου όπως συμβαίνει και στο άνοιγμα μιας σαμπάνιας.

Ο κρατήρας βρίσκεται εξάλλου μόλις 30 χιλιόμετρα από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στο Μποβανένκοβο.

Marya Zulinova


Μια τρίτη θεωρία, αναφέρει το Russia Today, θέλει το λάκκο να σχηματίστηκε από την εκρηκτική ανάφλεξη φυσικού αερίου που ήρθε σε επαφή με αλάτι -αλάτι που παραμένει στο υπέδαφος από την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα.

Το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι το χώμα που περιβάλλει τον κρατήρα πρέπει να εκτινάχθηκε από το εσωτερικό του.

Marya Zulinova

«Τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, το 2012 και το 2013, ήταν σχετικά ζεστά για το Γιαμάλ, και αυτό ίσως σχετίζεται με το σχηματισμό του κρατήρα» είπε στους Siberian Times ο Αντρέι Πλεκάνοφ, ερευνητής του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου Αρκτικής Έρευνας.

Αρνήθηκε πάντως να προχωρήσει σε υποθέσεις για τα αίτια του φαινομένου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγματα από το σημείο.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης είπε πάντως στο Interfax ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί και παλαιότερα στο Γιαμάλ.

Πιθανότατα δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου