Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οι πολίτες σώζουν τα ψάρια της Ευρώπης

Χρειάστηκαν ολονύχτιες συνομιλίες και έντονες διαπραγματεύσεις έως ότου οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιοι για την αλιευτική πολιτική, να αποφασίσουν ότι πρέπει να μπει τέλος στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική των ψαράδων να πετάνε ξανά στη θάλασσα τις ανεπιθύμητες ψαριές. Η απόφαση θεωρείται νίκη των κινημάτων των πολιτών που πίεσαν για δραστικές αποφάσεις, ώστε να σταματήσει η υπεραλιεία.
Αν και απομένει να διευθετηθούν αρκετές λεπτομέρειες ακόμη, η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως μια νίκη των κινημάτων πολιτών έναντι των πολιτικών. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη διαδικτυακή καμπάνια του Avaaz είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές με αίτημα να μην πετάγονται νεκρά ψάρια ξανά στη θάλασσα ενώ υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Ευρώπη έχει το χειρότερο ποσοστό σε όλο τον κόσμο καθώς υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ήδη νεκρών ψαριών πετάγεται βρίσκεται ξανά στη θάλασσα επειδή οι ψαράδες δεν θεωρούν ότι θα πουληθούν τα συγκεκριμένα είδη.
Η απαγόρευση τίθεται σε εφαρμογή για πελαγίσια ψάρια όπως οι ρέγκες από του χρόνου και για τα υπόλοιπα από τον Ιανουάριο του 2016. Παράλληλα, οι ψαράδες δεν θα μπορούν να αλιεύουν περισσότερο από ένα καθορισμένο ποσοστό, ώστε να επιτρέπεται η αναπαραγωγή των ψαριών.
Μετά τη συμφωνία των υπουργών, χρειάζεται να υπάρξει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πάντως ήδη με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση που έχει ως απώτερο στόχο να βάλει τέλος στην υπεραλιεία και να επαναφέρει τα αποθέματα των θαλάσσιων ψαριών σε φυσιολογικά επίπεδα έως το 2020. Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης είναι ότι το 80% των ψαριών που φτάνει στο πιάτο μας από τη Μεσόγειο και το 47% από τον Ατλαντικό είναι αποτέλεσμα υπεραλιείας. 
 
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η αρμόδια επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ενώ και η γερμανική πλευρά ανέφερε ότι η απόφαση θα επιτρέψει στους ψαράδες έως το 2020 να αλιεύουν επιπλέον 15 τόνους ψαριών και θα δημιουργήσει 37.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
(Πηγή:ΒΒC, Reuters)
 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μύθοι και θρύλοι για τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ



Κάθε μέρα μας φέρνει νέες εκδοχές της διαστημικής επίθεσης ενάντια στη ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ. 
Δεν μένουν πίσω από τους επιστήμονες οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Μιλούν για κάποια πλανητική συνωμοσία και τις δοκιμές νέων δαιμόνιων όπλων ακόμη.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» διαβεβαιώνουν ότι η ουράνια βολίδα σίγουρα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πολιτική, ούτε και με τον εξοπλισμό, αλλά μπορεί να κάνει θαυμάσια διαφήμιση αυτής της περιοχής.
Στο ρωσικό ΄Ιντερνετ ο μετεωρίτης, που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ, ήταν ο κύριος στόχος για αστεία. Το διαδίκτυο είναι ήδη γεμάτο από κολάζ και γελοιογραφίες με θέμα τους σκληρούς διάττοντες αστέρες στο κύριο Κέντρο Αμυντικής Βιομηχανίας. Ενώ οι Ρώσοι δέχτηκαν την απειλή από το Διάστημα με χιούμορ, όμως τα παγκόσμια ΜΜΕ, αντίθετα προσπαθούν να υποδαυλίσουν μια παγκόσμια καταστροφή. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, π.χ., έχουν εκτιμήσει ότι η ισχύς της έκρηξης πάνω από το Τσελιάμπινσκ ανέρχεται σε 20 ατομικές βόμβες. Εξάλλου, οι εκτιμήσεις διαφέρουν πολύ,- παρατήρησε ο μελλοντολόγος Σεργκέι Μοσκαλιόφ.
- Σήμερα δεν μπορούν να βρουν ακόμα τον τόπο, όπου έπεσε ο μετεωρίτης. Εκτός από το ισχυρό ωστικό κύμα ήχου δεν συνέβη τίποτα άλλο. Στη δοσμένη περίπτωση όλα τελείωσαν καλά.Χρειάζεται, ωστόσο, να σκεφτόμαστε για το τί θα απογίνει αν ο νέος μετεωρίτης θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερος και αν θα πέσει σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, είτε σε κάποιο Υδροηλεκτρικό Σταθμό, οι ροές του οποίου μπορούν να παρασύρουν χιλιάδες ανθρώπους.
Η βροχή μετεωριτών δεν έπεσε μόνο πάνω από τη Ρωσία. Είδαν τις διαστημικές βολίδες επίσης στην Κούβα και την Καλιφόρνια (ΗΠΑ). Η τόσο ευρεία γεωγραφία προκάλεσε πολές παραβολές. Μερικοί μιλούν για κάποια απόπειρα εισβολής, άλλοι για πιθανή εξωγήινη επαφή. Οι επιστήμονες μιλούν ακόμα και για ορισμένα θραύσματα κάποιου ενός ουράνιου σώματος, τα οποία διασκορπίστηκαν τόσο μακριά το ένα από το άλλο μόνο και μόνο γιατί η Γη περιστρέφεται. Ό,τι κι αν είναι, όμως χρειάζεται να μελετηθεί η κάθε εκδοχή,- παρατήρησε ο ανώτερος επιστήμονας του Παρατηρητηρίου Πούλκοβο Σεργκέι Σμιρνόφ.
- Όλα αυτά αποτελούν μια άλλη απόδειξη ότι η Γη δεν κινείται στο κενό, αλλά μέσα στο αρκετά γεμάτο από μικρά διαστημικά σώματα χώρο του ηλιακού συστήματος. Είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι μια ροή, είτε ένας αρχαίος κομήτης, είτε ένας αρχαίος αστεροειδής, είτε ακόμα και κάποια κατεστραμμένη διαστημική συσκευή, τα συντρίμμια της οποίας πέφτουν στη Γη. Προς το παρόν γίνεται μόνο η συγκέντρωση των πληροφοριών και, συνεπώς, χρειάζεται να συζητηθούν και να μελετηθούν ακόμα και οι πιο παράδοξες εκδοχές.
Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βρούν τον ίδιο τον μετεωρίτη ακόμη. Σύμφωνα με μια εκδοχή, βυθίστηκε στην λίμνη Τσεμπαρκούλ, και με άλλη – έπεσε κάπου στα δάση. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι με επιχειρηματικό πνεύμα καταφέρνουν να πουλήσουν τα κομμάτια του κοσμικού σώματος σε τιμή μερικών χιλιάδων δολαρίων ανά γραμμάριο. Εν τω μεταξύ, η ρωσική αστυνομία προειδοποιεί, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, στο Διαδίκτυο προτείνουν κάποια βότσαλα, που εξωτερικά μοιάζουν με θραύσματα του εξωγήινου σώματος. Οι αφάνταστες εικασίες για την πλανητική συνωμοσία και την εξωγήινη εισβολή μπορούν να μετατρέψουν το Τσελιάμπινσκ στο πιο μυστηριώδες μέρος του κόσμου και αν βιαστούν τα τοπικά τουριστικά γραφεία να προτείνουν εκδρομές «στα ίχνη του μετεωρίτη», θα πάρουν αναρίθμητες αιτήσεις από τουρίστες.

Βίντεο:Κάμερα κατέγραψε πτήση UFO την ημέρα που έπεσε ο μετεωρίτης

Ζευγάρι από το Όρεγκον της Αμερικής, έχει στα χέρια του ένα βίντεο, το οποίο κατέγραψε μόνο του, στο οποίο πιστεύει πως έχουν δείχνει  ένα Αγνώστων Στοιχείων Αντικείμενο, στον ουρανό.
Το περιστατικό, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς τραβήχτηκε την ίδια μέρα με την οποία έγινε οι πτώση των μετεωριτών στην Ρωσία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 ατόμων.

Οι Χέδερ Σκέρφιους και Γκρέγκορι Σόλντερ, βρίσκονταν σε δρόμο έξω από το σπίτι τους στις 10.30 το βράδυ, όταν και έγιναν μάρτυρες, σύμφωνα με τους ίδιους, σε ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο και δεν μπορούν να εξηγήσουν.Όπως αναφέρουν οι International Business Times, το ζευγάρι κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει με την κάμερά του, ένα αντικείμενο στον ουρανό το οποίο μοιάζει να είναι μεταλλικό.
«Στην αρχή, νομίζαμε ότι είναι αστέρι, αλλά μετά σκεφτήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά! Δεν θα μπορούσε ένα αστέρι να παρουσιάζει τόση μεγάλη και έντονη κινητικότητα! Έτσι, τρέξαμε να πάρουμε την κάμερα για να το έχουμε!» είναι τα λόγια του ζευγαριού.Μάλιστα, εκείνο ήταν εμφανές σε εκείνους για περίπου 20-30 λεπτά, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο άντρας, δεν δίστασε να παραδεχθεί, πως δεν πίστευε στους εξωγήινους, αλλά το περιστατικό αυτό στο οποίο έγινε μάρτυρας δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον ίδιο.«Έμοιαζε να είναι φτιαγμένο από μέταλλο. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά μοιάζει να είναι μεταλλικό και ο τρόπος που κινούνταν ήταν περίεργος» συνεχίζει.

Το ενδιαφέρον, για το συγκεκριμένο βίντεο είναι τόσο μεγάλο, που το NBC έφτασε σε σημείο να το πάρει και να «καθαρίσει» την εικόνα, λόγω της κακής ποιότητας που είχε, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Φαντασμαγορική απεικόνιση της Αίτνας

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία από την πρόσφατη δραστηριότητα της Αίτνας έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Το ηφαίστειο, αφού «σιγόβραζε» επί δέκα μήνες, εξερράγη τελικά στις 19 Φεβρουαρίου. Την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν άλλες δυο μέσα στις επόμενες 36 ώρες.

Το Advanced Land Imager (ALI) του δορυφόρου Earth Observing-1 της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας «απαθανάτισε» το σκηνικό περίπου τρεις ώρες μετά το τέλος του πρώτου ηφαιστειακού παροξυσμού: όλα τα σημάδια του είναι ορατά στην εικόνα, η οποία χρησιμοποιεί «ψυχεδελικά», όπως τα χαρακτήρισαν ορισμένοι, χρώματα για να τα χαρτογραφήσει.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, κάθε παροξυσμός της Αίτνας συνοδεύθηκε από εκπομπές λάβας, πυροκλαστικών υλικών, λαχάρ (ή λασπορευμάτων) και νέφους στάχτης. Τα χρώματα στη φωτογραφία της NASA δεν είναι φυσικά, αφού οι εικόνες συλλαμβάνονται από το ALI σε διάφορα μήκη κύματος του υπερύθρου, του εγγύς του υπερύθρου και του πράσινου φωτός. Πέραν όμως του ότι προσφέρουν ένα εντυπωσιακό «καλλιτεχνικό» αποτέλεσμα απεικονίζουν με σαφήνεια την κατάσταση: η φρέσκια λάβα εμφανίζεται με φωτεινό κόκκινο, το χιόνι με γαλαζοπράσινο, τα νέφη από σταγονίδια νερού (και όχι από πάγο) με λευκό, τα δάση και η βλάστηση με πράσινο. Οι περιοχές με σκούρο γκρίζο αντιστοιχούν σε στερεοποιημένη λάβα ηλικίας 30 ως 350 ετών.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

¨ετοιμη η αποστολή προς την Ευρώπη!


Οπως έγινε γνωστό, η NASA ενέκρινε την πρόταση για μια αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας ωκεανός που πιθανώς να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής. Η αποστολή θα ονομαστεί Clipper και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος που θα εξερευνήσει τον δορυφόρο θα ξεκινήσει το ταξίδι του το 2021 ή το 2022. Θα χρειαστεί περίπου έξι χρόνια για να φτάσει στην Ευρώπη και στη συνέχεια θα τεθεί σε τροχιά γύρω της για να μελετήσει λεπτομερώς την επιφάνεια της.
Η αποστολή

Οι επιτελείς της NASA είδαν και ενέκριναν τα σχέδια του σκάφους που θα κατασκευαστεί για την αποστολή. Θα διαθέτει ειδικά όργανα (ραντάρ, αισθητήρες κ.α) τα οποία θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια της Ευρώπης αλλά και να διεισδύσουν στο εσωτερικό της. Τα δεδομένα που θα συλλέξει το σκάφος θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να σχεδιάσουν στη συνέχεια μια νέα αποστολή στην Ευρώπη. Μια αποστολή που αυτή τη φορά θα αφορά την προσεδάφιση ενός σκάφους και την προσπάθεια διείσδυσης στον ωκεανό για εξερεύνηση.

«Η Ευρώπη είναι το πιθανότερο μέρος για την ύπαρξη ζωής μακριά από τη Γη και για αυτό υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από το Αμερικανικό Κογκρέσο για μια αποστολή εκεί» ανέφερε σε επιστημονικό συνέδριο που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βοστόνη ο Ρόμπερτ Παπαλάρντο, στέλεχος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών της NASA κάνουν λόγο για μια αποστολή το κόστος της οποίας θα αγγίξει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Το υψηλό κόστος πάντως κάνει ορισμένους να διατηρούν επιφυλάξεις αναφέροντας ότι μπορεί στο προσεχές μέλλον η ύπαρξη της αποστολής να τεθεί σε αμφισβήτηση αν υπάρξουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό της NASA.

Οι αμφιβολίες

Αν υπάρχει ωκεανός στην Ευρώπη αυτός βρίσκεται σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της. Αυτό κάνει ορισμένους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να βρεθεί τρόπος να διεισδύσει κάποιο ρομποτικό σύστημα τόσο βαθιά. Κάποιοι άλλοι στην επιστημονική κοινότητα υποστηρίζουν ότι ο Εγκέλαδος, ο παγωμένος δορυφόρος του Κρόνου, είναι το πιθανότερο σημείο να υπάρχει ζωή στο ηλιακό μας σύστημα και εκεί και όχι στην Ευρώπη πρέπει να γίνει μια αποστολή εξερεύνησης. Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει μεν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους της Ευρώπης αλλά όχι και ζωής. Δείτε εδώ μια από αυτές. Εδώ δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο για το πώς θα μοιάζει μια επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης στην Ευρώπη.

Πηγή:tovima.gr

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο αστεροειδής DA14 θα περάσει “ξυστά” από τη Γη (Ζωντανή μετάδοση )

Aπίστευτο: Τραυματισμοί και ζημιές από βροχή μετεωριτών στη Ρωσία (video)

Βροχή μετεωριτών προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια σε πολλά κτήρια,
όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τοπικές αρχές και κατοίκους των περιοχών.
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σχολείο του Τσέλιαμπινσκ. Oι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για πάνω από 100 τραυματίες. "Στις 11:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) δεχτήκαμε πολυάριθμες κλήσεις για τραυματισμούς--κοψίματα και μώλωπες", διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος.

 Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Ιντερνετ δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ», δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφαξ.

Αυτόπτης δήλωσε στο Reuters ότι μία μεγάλη έκρηξη ακούστηκε και δονήσεις έγιναν αισθητές σε κτήριο 19 ορόφων στο κέντρο της πόλης.

Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια στο γραφείο του Ιταρ-Τας στο κέντρο του Τσέλιαμπινσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. "Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Καζακστάν.



Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ηλιακή καταιγίδα “τσουνάμι” το 2013 – Εξεγέρσεις για τρόφιμα και διακοπή τηλεπικοινωνιών

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές δισεκατομμυρίων Ευρώ στον πλανήτη Γη και τους κατοίκους του, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει η σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με τον θεωρητικό φυσικό Μίτσιο Κάκου, ο οποίος μίλησε στο κοινό στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο.
Ο Ιάπωνας Κάκου έχει προειδοποιήσει για μια πιθανή ηλιακή καταιγίδα-μαμούθ το 2013 η οποία θα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες, θα παραλύσει την οικονομία, θα προκαλέσει ζημίες τρισεκατομμυρίων Ευρώ, αλλά και μια πιθανή έλλειψη τροφίμων.
“Το 1859, μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα κατέστρεψε τα καλώδια του τηλέγραφου”λέει ο Κάκου.
“Σήμερα θα βγάλει εκτός συστήματος τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξεγέρσεις και ταραχές για τα τρόφιμα αφού δεν θα υπάρχει ψύξη για τη συντήρησή τους, ενώ μπορεί να συντριβούν αεροπλάνα αφού δεν θα λειτουργούν τα ραντάρ”.
Παραπέμπει δε στην κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στο Κεμπέκ του Καναδά το 1989 εξαιτίας μιας μικρής ηλιακής καταιγίδας.
—Τι λένε οι Βρετανοί
 Μια γιγάντια ηλιακή καταιγίδα θα έθετε σε κίνδυνο τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν θα ήταν κατακλυσμική λένε από την πλευρά τους Βρετανοί ειδικοί της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο (Royal Academy of Engineering).
Οι ηλιακές καταιγίδες σχηματίζονται όταν ο Ήλιος απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων ύλης υψηλής ενέργειας με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι κάθε 100 ή 200 χρόνια αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθούν παρά μόνο 30 λεπτά πριν επέλθουν.
Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.
Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν το 1989, αυτό που προαναφέραμε στο Κεμπέκ, και το 1956, το 1972 και το 2003, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερης έντασης σε σύγκριση με εκείνο του 1859.
Οι Βρετανοί εμφανίζονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας ηλιακής καταιγίδας και είναι αισιόδοξοι για τις αντοχές των δικτύων και των υποδομών τους.
“Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κυβέρνηση θα είναι το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που μπορούν να επηρεαστούν, αλλά και η εμφάνιση απροσδόκητων ανωμαλιών και αδυναμιών όσο εξελίσσεται η τεχνολογία», δήλωσε ο Πωλ Κάννον, μέλος της Ακαδημίας και προεδρεύων της ομάδας εργασίας πάνω στις ηλιακές καταιγίδες.
«Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε», πρόσθεσε.

Αθάνατη μέδουσα «νίκησε» τη φύση

Χωρίς εγκέφαλο, στομάχι, νευρικό, κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα, οι μέδουσες συγκαταλέγονται στα πιο παράξενα πλάσματα του πλανήτη.
Ένα συγκεκριμένο είδος όμως, η μέδουσα Turritopsis nutricula, έχει δώσει στην έννοια της λέξης «παράξενος» εντελώς νέες διαστάσεις.
Η μέδουσα Turritopsis nutricula, γνωστή ως αθάνατη μέδουσα ή μέδουσα Benjamin Button έχει τη μοναδική ικανότητα, σε συνθήκες στρες ή περίπτωση τραυματισμού, να επιστρέφει από την ώριμη ηλικία σε πρώιμο στάδιο.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή η μέδουσα μπορεί, παρότι βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, να επιστρέψει στο στάδιο του πολύποδα, δηλαδή σε αρχικό στάδιο ζωής.
Η μετατροπή της μέδουσας σε αποικία πολύποδα γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «μεταδιαφοροποίηση».
Σε περίπτωση που η μέδουσα Turritopsis nutricula απειλείται, έχει τραυματιστεί ή αδυνατεί να τραφεί, προσκολλάται σε μια επιφάνεια σε θερμά νερά στον ωκεανό και μετατρέπεται σε άμορφη μάζα.
Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η διαδικασία της μεταδιαφοροποίησης, κατά την οποία τα κύτταρα μεταμορφώνονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.
Τα μυϊκά κύτταρα για παράδειγμα μπορούν να γίνουν αυγά ή τα νευρικά κύτταρα να γίνουν μυϊκά. Έτσι η μέδουσα επιστρέφει στο στάδιο του πολύποδα και «αναγεννάται».
Αυτό το αέναο πέρασμα από ώριμο σε πρώιμο στάδιο είναι που κάνει τη μέδουσα Turritopsis nutricula να ξεχωρίζει, καθιστώντας την ουσιαστικά «αθάνατη».

Ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη


Μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, επικίνδυνες βλάβες στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού, και σημαντικές διαταραχές σε συστήματα πλοήγησης το 2013.

Οι ηλιακές καταιγίδες σχηματίζονται όταν ο Ήλιος απελευθερώνει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων ύλης υψηλής ενέργειας με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι κάθε 100 ή 200 χρόνια αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθούν παρά μόνο 30 λεπτά πριν επέλθουν. Η τελευταία ηλιακή καταιγίδα που επηρέασε τη Γη ήταν το 1859, και έγινε γνωστή ως φαινόμενο Κάρρινγκτον, από τον Άγγλο αστρονόμο που την κατέγραψε.

Σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών στο Λονδίνο, είναι κοινά αποδεκτό ότι μία ισχυρή ηλιακή καταιγίδα είναι αναπόφευκτη, και θα πρέπει να αναρωτιόμαστε περισσότερο για το πότε θα συμβεί παρά για το εάν θα συμβεί. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μαζικές εκτινάξεις ενέργειας από τη στεφάνη του Ήλιου (CME) εκτοξεύτηκαν στο διάστημα και πέρασαν σε κοντινή απόσταση από τη Γη.

Το 1989 μία σχετικά αδύναμη ηλιακή καταιγίδα εξουδετέρωσε ένα μεγάλο αριθμό κεντρικών μετασχηματιστών στον ηλεκτρικό δίκτυο του Καναδά, αφήνοντας ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού χωρίς ηλεκτρισμό για εννέα ώρες. Παρόμοια περιστατικά προκάλεσαν αύξηση στην ατμοσφαιρική ακτινοβολία το 1956, το 1972 και το 2003, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα φαινόμενα είναι πιο συχνά, αλλά και πολύ πιο αδύναμα από τις πραγματικές ισχυρές καταγίδες όπως αυτή του 1859.

Λόγω της πανταχού παρουσίας των ηλεκτρονικών αλλά και την εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών από τους δορυφόρους, η ανθρωπότητα σήμερα είναι πολύ πιο ευάλωτη ως προς τις αρνητικές συνέπειες μίας ηλιακής καταιγίδας σε σχέση με το 1859.

Μία παρόμοια ηλιακή καταιγίδα θα είχε σοβαρές συνέπειες πάνω στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς οι μετασχηματιστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε απότομες αυξήσεις της ισχύος. Άλλες αρνητικές συνέπειες θα παρατηρούνταν στο σύστημα πλοήγησης GPS (για αρκετές ημέρες), στην αεροπλοΐα και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ειδικά τα νεότερα που χρησιμοποιούν δίκτυο 4G, βασιζόμενο σε χρονισμό GPS. Η ακτινοβολία που θα δέχονταν οι επιβάτες ενός αεροπλάνου την ώρα της ηλιακής καταιγίδας ισοδυναμεί με τρεις ακτινογραφίες, και δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

«Μία ισχυρή ηλιακή καταγίδα θα αποτελέσει πρόκληση αλλά όχι καταστροφή. Οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για κάθε κυβέρνηση θα είναι το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών που μπορούν να επηρεαστούν, αλλά και η εμφάνιση απροσδόκητων ανωμαλιών και αδυναμιών όσο εξελίσσεται η τεχνολογία», δήλωσε ο Πωλ Κάννον, μέλος της Ακαδημίας και προεδρεύων της ομάδας εργασίας πάνω στις ηλιακές καταιγίδες. «Το μήνυμά μας είναι μην πανικοβάλλεστε, αλλά προετοιμαστείτε», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Αποκόλληση γιγάντιου παγόβουνου για πρώτη φορά live! [video]

Την αποκόλληση παγόβουνου στο μέγεθος του Μανχάταν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δημιουργοί του...
ντοκιμαντέρ «Chasing Ice» στο πλαίσιο γυρισμάτων στη Δυτική Γροιλανδία.

Το παγόβουνο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα «Jakobshavn Glacier».

Η αποκόλληση διήρκεσε πάνω από μια ώρα και όπως δήλωσε μέλος του συνεργείου παραγωγής «κομμάτια πάγου πετάγονταν από τον ωκεανό σε ύψος 180 μέτρων».

Το ντοκιμαντέρ «Chasing Ice» μελετά τους παγετώνες και πώς αυτοί επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι παγόβουνο διπλάσιο του Μανχάταν αποκολλήθηκε από τον παγετώνα «Petermann» στη Γροιλανδία.

Φωτογραφίες με την αποκόλληση του παγόβουνου, μεγέθους 46 τετραγωνικών μιλίων, δημοσίευσε η NASA.

Η αποκόλληση εξέπληξε ακόμα και τους επιστήμονες, που μελετούν τέτοια φαινόμενα τα τελευταία 150 χρόνια.

Δείτε το βίντεο με την αποκόλληση του παγόβουνου από τον παγετώνα «Jakobshavn Glacier»

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ , ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ‏

Νέα μελέτη ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το δορυφόρο της Γης που φαίνεται να μην περιστρέφεται μόνος του γύρω μας. Η μελέτη, με αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης και του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, που δημοσιεύτηκε στο
αστρονομικό περιοδικό «Icarus», κατέληξε στο απρόσμενο συμπέρασμα ότι η Γη, σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας της, έχει συνήθως γύρω της πάνω από ένα φεγγάρια. Με άλλα λόγια, η Σελήνη δεν είναι μοναδική, καθώς πολύ συχνά μικροί αστεροειδείς διαμέτρου λίγων μέτρων «συλλαμβάνονται» από τη βαρύτητα του πλανήτη μας και μετατρέπονται και αυτοί σε μίνι-δορυφόρους.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι νέες προσομοιώσεις των ερευνητών με τη βοήθεια ενός γαλλικού σούπερ-υπολογιστή, ο οποίος υπολόγισε τις τροχιές περίπου 10 εκατομμυρίων κοντινών στη Γη αστεροειδών, καθώς αυτοί περνούν σε μικρή απόσταση από τον πλανήτη μας. Από αυτά τα σώματα, με βάση τις προσομοιώσεις, περίπου 18.000 κατά καιρούς «κλειδώνουν» σε πρόσκαιρη τροχιά γύρω από τη Γη.

Τουλάχιστον ένας μικρός αστεροειδής διαμέτρου ενός μέτρου ή μεγαλύτερος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας κάθε στιγμή. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς υπολογισμούς, κάθε ένα τέτοιο μίνι-φεγγάρι γυρνάει γύρω από τη Γη επί περίπου εννέα μήνες κατά μέσο όρο, προτού «απαγκιστρωθεί» ξανά από τη γήινη έλξη και συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος ασκεί πολύ μεγαλύτερη έλξη βαρύτητας.
Όμως μερικοί αστεροειδείς υπολογίστηκε ότι μπορεί να «κολλάνε» σε τροχιά -συνήθως ακανόνιστη και όχι κυκλική- γύρω από τη Γη ακόμα και για δεκαετίες, κάνοντας παρέα στη Σελήνη, η οποία, με διάμετρο 3.474 χλμ., περιφέρεται γύρω μας εδώ και πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Λέτε τελικά οι MAYAS να μην είχαν κάνει λάθος;

Aστεροειδής θα περάσει μια τρίχα απόσταση από τη Γη

  • 354
     


 Aστεροειδής θα περάσει μια τρίχα απόσταση από τη Γη
Ένας αστεροειδής, που θα περάσει κοντά από τη Γη σε 2 βδομάδες, θα βρεθεί στην πιο κοντινή απόσταση σε αυτή που βρέθηκε ποτέ ανάλογο ουράνιο σώμα…
Η απόσταση μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης τη στιγμή της μέγιστης προσέγγισης θα αποτελέσει 17000 χλμ. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας αναφέρει το πρακτορείο Itar Tass.
Ο αστεροειδής 2012DA14, που ανακαλύφθηκε από το ισπανικό αστεροσκοπείο της Λα Σάγκρα, θα πλησιάσει τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου. Θα βρεθεί πιο κοντά, απ’ ότι ορισμένοι τεχνητοί δορυφόροι της Γης.
Η διάμετρος του 2012DA14 είναι 45 μ., η μάζα του είναι 130.000 τόνοι. Σε περίπτωση πρόσκρουσης στη Γη θα εκλυθεί ενέργεια ίση με πυρηνική έκρηξη 2,4 ΜΤ.
 defencenet.gr