Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Μια νέα θεωρία για τη Νήσο του Πάσχα!


Η Νήσος του Πάσχα, αποτελεί ένα διαχρονικό αρχαιολογικό μυστήριο. Ένα από τα βασικά ερωτήματα, που χρόνια τώρα απασχολεί...

Μια νέα θεωρία για τη Νήσο του Πάσχα!
Η Νήσος του Πάσχα, αποτελεί ένα διαχρονικό αρχαιολογικό μυστήριο. Ένα από τα βασικά ερωτήματα, που χρόνια τώρα απασχολεί τους ερευνητές, είναι το πώς μετέφεραν οι αυτόχθονες τα τεράστια αγάλματα, γνωστά ως Μοάι.
Εδώ και 50 περίπου χρόνια, είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι κάτοικοι του νησιού, πριν από περίπου 800 χρόνια, είχαν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα δρόμων, το οποίο χρησίμευε για την μεταφορά των Μοάι.
Η θεωρία έλεγε ότι τα περισσότερα από τα υπερμεγέθη αγάλματα, εγκαταλείφθηκαν στην άκρη του δρόμου κατά τη μεταφορά τους - για άγνωστους λόγους! Ετσι δικαιολογούσαν και το γεγονός ότι πολλά από αυτά, βρέθηκαν πεσμένα ανάποδα στο χώμα!
Πρόσφατα, μία νέα επιστημονική θεωρία έρχεται να καταρρίψει την προηγούμενη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Colin Richards από το Πανεπιστήμιο του Manchester και την αρχαιολόγο Sue Hamilton από το UCL, οι δρόμοι αυτοί είχαν τελετουργική λειτουργία και όχι πρακτική!

Μέσα από γεωφυσικές μελέτες και τη χρήση οργάνων υψηλής ακρίβειας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα δρόμων της Νήσου του Πάσχα, είχε φτιαχτεί για να τονίσει τη θρησκευτική και πολιτιστική σημασία των Μοάι- πιθανότατα με τελετές και πομπές των κατοίκων, που περνούσαν μπροστά από τα αγάλματα!
«Ίσως να μη μάθουμε ποτέ, πώς και γιατί μεταφέρθηκαν τα αγάλματα στους χώρους που βρίσκονται σήμερα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν εγκαταλείφθηκαν εκεί, κατά τη μεταφορά τους», εξηγεί ο καθηγητής Richards.
Το πιθανότερο είναι ότι οι Μοάι, βρίσκονταν τοποθετημένοι πάνω σε εξέδρες και με το πέρασμα του χρόνου, έπεσαν από αυτές.
«Οι θρησκευτικές πομπές πρέπει να ξεκινούσαν από διάφορα σημεία του νησιού και μέσα από τους δρόμους αυτούς, αφού περνούσαν μπροστά από τα αγάλματα, να κατέληγαν σε έναν κοινό τόπο: στο ηφαίστειο Rano Raraku, όπου και βρίσκονται τα λατομεία στα οποία κατασκευάστηκαν οι Μοάι», συμπληρώνει!
Όσο πλησιάζει κανείς προς το ηφαίστειο, τόσο περισσότερα αγάλματα συναντά. Αυτό - κατά τους δύο ερευνητές- μαρτυρά την ιερότητα του συγκεκριμένου χώρου. Οι κάτοικοι του νησιού, είχαν την αντίληψη ότι το ηφαίστειο ήταν η είσοδος για τον "κάτω κόσμο" και τη μυθική γη των Hawaiki! Με την τοποθέτηση δεκάδων αγαλμάτων γύρω από το Rano Raraku, εκδήλωναν ίσως τη λατρεία, το σεβασμό ή και το φόβο για το ό,τι αυτό συμβόλιζε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου