Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ταξινόμηση... ανάλογα με την ομοιότητα με τη Γη



Οι επιστήμονες κατέταξαν τους πλανήτες, τους εξωπλανήτες (πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος) και τους δορυφόρους των πλανητών για πρώτη φορά σε μια ενιαία λίστα, βαθμολογώντας τους ανάλογα με την ομοιότητα που ο καθένας τους έχει με τη Γη, καθώς και ανάλογα με την πιθανότητα να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αστροβιολογίας "Astrobiology", σύμφωνα με το BBC, δημιούργησαν δύο ξεχωριστούς πίνακες-δείκτες: ο ένας αφορά την ομοιότητα με τη Γη και ο άλλος τη δυνατότητα ενός πλανήτη να φιλοξενεί ζωή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από άποψη δυνατοτήτων φιλοξενίας άλλων έμβιων οργανισμών (όχι κατά ανάγκη νοημόνων), προηγείται ο Τιτάν, ο δορυφόρος του Κρόνου, ενώ από άποψη ομοιότητας με τη Γη προηγείται ο εξωπλανήτης Γκλιέζε 581g (την ύπαρξη του οποίου αμφισβητούν μερικοί αστρονόμοι), σε απόσταση περίπου 20,5 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ζυγού.

Στην πρώτη κατάταξη γήινης ομοιότητας, όπου η Γη βρίσκεται εξ ορισμού στην κορυφή (με δείκτη 1), μετά τον Γκλιέζε 581g (με δείκτη 0,89), ακολουθούν κατά σειρά οι γειτονικοί με αυτόν εξωπλανήτες Γκλιέζε 581d (0,74) και Γκλιέζε 581c (0,70), ο Άρης (0,70), ο Ερμής (0,60), οι εξωπλανήτες HD 69830d (0,60) και 55 Cnc c (0,56), καθώς και η Σελήνη (0,56).

Στην κατάταξη δυνατότητας φιλοξενίας ζωής, μετά τον Τιτάνα (0,64), έπονται ο Άρης (0,59), ο δορυφόρος του Δία, Ευρώπη (0,49), που πιστεύεται ότι διαθέτει ένα βαθύ ωκεανό, οι εξωπλανήτες Γκλιέζε g (0,45), d (0,43) και c (0,41), ο Δίας (0,37), ο Κρόνος (0,37) και η Αφροδίτη (0,37).

Η ταξινόμηση έγινε με βάση διάφορες παραμέτρους, όπως το μέγεθος του πλανήτη ή του δορυφόρου, την πυκνότητά του, την απόστασή του από το μητρικό άστρο-ήλιο του, το κατά πόσο η επιφάνειά του είναι βραχώδης ή παγωμένη, το αν έχει ατμόσφαιρα ή μαγνητικό πεδίο κ.α. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η εκτίμηση κατά πόσο ένα ουράνιο σώμα παρέχει επαρκή ενέργεια στους δυνητικούς οργανισμούς που φιλοξενεί, καθώς επίσης κατά πόσο ανιχνεύεται σε αυτό η παρουσία οργανικών χημικών ενώσεων, στις οποίες μπορεί να βασιστεί η ανάδυση και η εξέλιξη της ζωής.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ''Κέπλερ'' της NASA συνεχίζει να ανακαλύπτει νέους εξωπλανήτες, ενώ τα μελλοντικά -κατά πολύ ισχυρότερα- επίγεια τηλεσκόπια αναμένεται στο μέλλον να μπορούν να εντοπίζουν εξ αποστάσεως νέα ίχνη ζωής σε άλλα ουράνια σώματα, όπως π.χ. την παρουσία χλωροφύλλης, της βασικής ουσίας των φυτών, στην οποία βασίζεται η φωτοσύνθεση.

NASA: Ανακαλύφθηκε “δίδυμος” με τη Γη πλανήτης



Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε τον πρώτο βραχώδη πλανήτη εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.

Ο πλανήτης, που βαφτίστηκε "Κέπλερ 10β", καθώς ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο του συστήματος του που δεν του επιτρέπει να είναι κατοικήσιμος. Είναι όμως ο πρώτος από τους περίπου 500 πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί από το 1995 που είναι βραχώδης, αφού οι υπόλοιποι είναι πλανήτες αερίων.

Ο Κέπλερ 10β έχει επίσης διαστάσεις παρόμοιες με αυτές της γης και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με το δικό μας Ήλιο, στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 560 ετών φωτός από τη Γη.

"Η ανακάλυψη του Κέπλερ 10β είναι ένα σημαντικό βήμα στην αναζήτηση ενός "δίδυμου" με τη Γη πλανήτη", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντάγκλας Χάτζινς, επιστήμονας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Κέπλερ.

Η αναζήτηση εξωγήινων ξεκινά ξανά στο SETI


Λίγους μήνες αφότου αναγκάστηκε να κλείσει τα βασικά του τηλεσκόπια λόγω έλλειψης κονδυλίων, το πρόγραμμα Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) ανακοίνωσε ότι αρχίζει ξανά την έρευνα, κυρίως χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφάλισε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Η αναζήτηση θα εστιαστεί στους φιλόξενους πλανήτες που εντοπίζει το τελευταίο διάστημα το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, και ειδικά στον πλανήτη Kepler-22b, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα λόγω της ομοιότητάς του με τη Γη.



O Kepler-22b, που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, είναι ο πρώτος γνωστός πλανήτης που βρίσκεται στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη» ενός άστρου κατηγορίας G, παρόμοιου με τον Ήλιο.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να στοχεύουμε τα τηλεσκόπιά μας σε άστρα στα οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα» δήλωσε η Τζιλ Τάρτερ, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας SETI.

O Kepler 22b «είναι το είδος του πλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενεί πολιτισμό, ικανό να κατασκευάζει ραδιοπομπούς» σχολίασε. Το SETI έχει στόχο την ανίχνευση ραδιοσημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το SETI αναφέρει ότι συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κονδύλια από δωρητές, αλλά και από την Διοίκηση Διαστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Διοίκηση Διαστήματος είναι απίθανο να ετοιμάζεται να αναχαιτίσει επικείμενη εισβολή από εξωγήινους, ενδιαφέρεται όμως να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του SETI για την παρακολούθηση εχθρικών δορυφόρων.

Βασικό όργανο του SETI είναι η Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen, μια ομάδας 42 ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. H συστοιχία παίρνει το όνομα του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή της.

Πηγή: In.gr