Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Αρχαία Ελλάδα - Ο Δίσκος της Φαιστού


PDF Εκτύπωση E-mail


 
Στις 3 Ιουλίου του 1908, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουΐντζι Περνιέ (Luigi Pernier), έκανε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις σχετικά με τα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας. Η ανακάλυψη έγινε στην Μινωική πόλη της Φαιστού (νότια Κρήτη), και το εύρημα είναι ο περιβόητος δίσκος της Φαιστού.


Ο δίσκος της Φαιστού (1η πλευρά). Αποτυπώνονται 122 σύμβολα.

 Ο δίσκος της Φαιστού (2η πλευρά). Αποτυπώνονται 119 σύμβολα.


Χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας, καθώς ο σκοπός και τα αναγραφόμενα σύμβολα σε αυτόν, παραμένουν έως σήμερα άγνωστα.
Ο δίσκος έχει μέση διάμετρο περίπου 15 εκατοστά, ενώ το πάχος του είναι 2 περίπου εκατοστά και είναι φτιαγμένος από πηλό.
Υπάρχουν πάνω του χαραγμένα, 45 διαφορετικά σύμβολα. Στην μία πλευρά υπάρχει σειρά από 122 σύμβολα ενώ στην δεύτερη πλευρά είναι χαραγμένα 119 σύμβολα. Τα σύμβολα, με την χρήση κάθετων γραμμών, είναι χωρισμένα σε ομάδες (λέξεις).

 Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε στην Αγία Τριάδα της νότιας Κρήτης, 3 χλμ. δυτικά από τα ανάκτορα της Φαιστού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην Αγία Τριάδα βρισκότανε το "θερινό ανάκτορο" των βασιλέων της Φαιστού.


Πάρα πολύ αρχαιολόγοι και ερευνητές, έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν τον  δίσκο της Φαιστού. Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για προσευχή, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για διήγηση μιας ιστορίας, για ημερολόγιο και άλλα πολλά. Μερικοί πιστεύουν ότι περιγράφει τους άθλους του Ηρακλή, αλλά και ότι συμβολίζει την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης. Άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι μερικά σύμβολα δηλώνουν σχέσεις με το αστέρι Σείριο.

Απεικόνιση των συμβόλων της πρώτης πλευράς του δίσκου της Φαιστού, ομαδοποιημένα σχηματίζοντας λέξεις έτσι ακριβώς όπως είναι στο εύρημα.

 
Απεικόνιση των συμβόλων της δεύτερης πλευράς του δίσκου της Φαιστού, ομαδοποιημένα σχηματίζοντας λέξεις έτσι ακριβώς όπως είναι στο εύρημα.


Επίσημα, από την επιστημονική κοινότητα, δεν έχει γίνει αποδεκτή καμία ερμηνεία. Έτσι ο δίσκος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια.

 

Στην πρώτη πλευρά του δίσκου της Φαιστού, υπάρχει ένα σύμβολο που μοιάζει με ένα Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο (Α.Τ.Ι.Α. ή UFO). Η επίσημη άποψη της επιστημονικής κοινότητας, είναι ότι πρόκειται για ένα καπάκι, ή για ένα εργαλείο για την κοπή του δέρματος. Το γεγονός όμως ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός εξαφανίστηκε έτσι ξαφνικά, βάζει πολύ κόσμο σε σκέψεις.

Μερικές από τις ερμηνείες που έχουν δοθεί για το κείμενο στο δίσκο της Φαιστού, είναι οι παρακάτω:
  • Θρησκευτικός ύμνος
  • Λίστα με ονόματα στρατιωτών
  • Έγγραφο στη Χιττιτική γλώσσα (γλώσσα των Χετταίων) στην οποία ένας βασιλιάς συζητά την ανέγερση του ανακτόρου της Φαιστού
  • Προσευχή
  • Γεωμετρικό θεώρημα
  • Διήγηση μιας ιστορίας
  • Ημερολόγιο
  • Περιγράφει τους άθλους του Ηρακλή
  • Εξιστορεί την εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης
  • Αναφορά στο αστέρι Σείριο
  • Η ιστορία της "Γέννεσης"
  • Αναφορά στον Δαίδαλο και στον λαβύρινθο του Μινώταυρου τον οποίο και κατασκεύασε
  • Εξιστόρηση του Μεγάλου Κατακλυσμού
  • Διπλής όψεως σφραγίδα, που με την αποτύπωσή της πάνω στην άμμο, χρησιμοποιούταν σαν εργαλείο εκμάθησης για τους αστρονόμους της εποχής.

Μπορούμε να πούμε ότι ο δίσκος της Φαιστού, πέρα από τα μυστήρια που τον περιλαμβάνουν είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος «σκληρός δίσκος» υπολογιστών. Ότι και να γράφει πάντως, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε «σκληρό δίσκο» υπολογιστών “Double sided”, “Low density” και “Read only”, ο οποίος δουλεύει μέχρι σήμερα.
 

1 σχόλιο:

  1. Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.
    Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
    Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.
    https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή